Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Sverige ska inte fjäska för Erdoğan

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ordet "ja" hade knappt hunnit lämna Magdalena Andersson läppar förrän Natoproblemen radade upp sig. För även om Magdalena Andersson och Ulf Kristersson är entusiastiskt upptagna med att visa "enighet" för sitt ja säger Turkiets president Erdoğan nej till ett svenskt medlemskap.

Recep Tayyip Erdoğan är Turkiets president och nu sätter han käppar i hjulet för ett svenskt Natomedlemskap. AP Photo/Burhan Ozbilici

När problemen med att ingå i en allians med Turkiet lyfts av svenska Natokritiker har ja-sägarna viftat bort det hela. Varför det är ett problem att slå sig i slang med män som Turkiets president Erdoğan illustrerade dock Erdoğan själv omgående.

Annons

Erdoğans ja till ett svenskt medlemskap kommer med ett pris. Och man kan konstatera att de mest högljudda svenska ja-sägarna är desto tystare nu när Erdoğan bevisat problemen med att ingå in en militärallians med Turkiet.

Annons

Erdoğan har efter söndagens besked utmålat Sverige som en fristad för terrorister. Vilket är nonsens. Vad det hela handlar om är inte heller att Sverige skulle anse något annat än att PKK är en terrororganisation. Vilket Erdoğan påstår och använder som motiv för sitt nej till ett svenskt Natomedlemskap. Nato fattar beslut enhälligt. Det betyder att säger Turkiet nej blir det inte något svenskt medlemskap. Turkiets förhandlingsposition är därför stark.

Men att Sverige ska krusa sig för en ledare som kan sorteras in i samma kategori som Putin borde vara uteslutet. För Erdoğan är en skurk och Turkiet anses inte leva upp till de krav som ställs på ett land för EU-medlemskap. Människorättsbrott är vardagsmat. Kurder förföljs, mördas och förtrycks.

Och när Erdoğan pratar om PKK, menar han egentligen alla kurder och att dessa ska förnekas grundläggande mänskliga rättigheter. Erdoğan ställer nu också krav på att Sverige ska utvisa 33 individer till Turkiet. Till ett land där några rättvisa rättegångar eller human behandling inte är att vänta dessa människor. Det är nu Sverige visar om vi är en humanitär stormakt eller inte.

Vad Erdoğans krav handlar om är i grunden Sveriges förhållningssätt till kurderna. Och vårt agerande i förhållande till Turkiet på grund av detta. Landet har tidigare pekat ut bland annat Jonas Sjöstedt och Peter Hultqvist som anknutna till PKK och därmed terrorismanstrukna. Vilket de naturligtvis inte är. Anklagelserna handlar om helt andra saker. Som stöd till det kurdiska folket och att Sverige i EU krävt vapenembargo mot Turkiet.

Annons

Annons

Här kan vara värt att minnas att kurderna också gjort hela västvärlden och mänskligheten en enorm tjänst genom att varit starkt bidragande till att IS kunde besegras i norra Syrien. Sverige har också sett den kurdiska samarbetsorganisation SDF i vilken bland annat den väpnade grenen till det politiska partiet PYD, YPG, ingår som en viktig allierad i kampen mot IS. Något som Erdoğan nu alltså använder mot oss. Själv har han istället utfört väpnade attacker mot kurderna i norra Syrien och Irak.

Att krusa sig för en skurk för att få skydd mot en annan är inte något Sverige ska ägna sig åt.

Erdoğans Turkiet är också ett land som så sent som 2020 försökte utöva utpressning mot EU genom släppa fram desperata människor till Greklands gränser. 40 000 människor samlades på den turkiska sidan vid Evros och våldsamma scener följde. Dit begav sig sedan Jimmie Åkesson för att dela ut flygblad om att Sverige är fullt.

EU har efter flyktingkrisen 2015 gjort Erdoğan till unionens gränsvakt genom ett avtal som belönat Turkiet rikligt för uppdraget. Vilket är ungefär lika rimligt som att importera gas från Putin. Men det är sånt här vi tack vare Europas politiska elit ägnar oss åt.

Att krusa oss för en skurk för att få skydd mot en annan är inte något Sverige ska ägna sig åt.

I värsta fall riskerar det bli resultatet när Erdoğan nu sätter press för att godkänna ett svenskt Natomedlemskap.

En situation Sverige helt frivilligt och från politiskt håll med stor entusiasm försatt vårt land i.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan