Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ett kontantfattigt Dalarna är sårbart vid kris

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För att samhället ska ha motståndskraft behöver staten ta sitt ansvar. Foto: TT

Annons

Om de digitala betalsystemen havererar är kontanter avgörande för att undvika en samhällskris. Den snabba nedmonteringen av kontanthanteringen i samhället har gjort oss sårbara och nu krävs statliga insatser för att öka vår motståndskraft.

Vi på Bankomat ser på nära håll hur svenskarnas betalningsvanor snabbt förändras. Från år 2016 till 2021 har svenskarnas uttag av kontanter i Bankomats automater minskat med 41 procent. Motsvarande siffra för Dalarna är 46 procent.

Digitaliseringen av betaltjänster är i grunden något bra, men utvecklingen har samtidigt gjort vårt samhälle betydligt mer sårbart. Om infrastrukturen kring de digitala betalningarna slås ut i en krissituation så behövs kontanter för att avlasta systemen.

Annons

I MSB:s forskningsrapport "Om betalsystemet kraschar" konstateras att en större betalsystemstörning i Sverige riskerar att eskalera till en omfattande samhällskris. Forskarna skriver att "det sista som får hända är att medborgarna tappar förtroendet för att betaltjänster kommer fungera (…) och att det uppstår panikbeteenden av olika slag".

Annons

För att undvika detta är det viktigt att verksamheter som tar emot betalningar erbjuder många olika betalalternativ. Här spelar möjligheten att betala med kontanter en avgörande roll, men då krävs att hela kontanthanteringskedjan fungerar. Kontanter behöver lagerhållas i depåer, fraktas till utlämningsställen och finnas tillgängliga i automaterna.

Butiker och restauranger ska ta emot kontanterna, kunna få tag på växelpengar och lämna in sina dagskassor som ska in i kontantflödet på nytt. Som MSB skriver: "kontanthantering kräver en enorm logistik med upphämtning, uppräkning och påfyllning".

Vad som nu krävs är att staten garanterar att kontanthanteringen ska fungera i såväl vardag som kris.

Bild: TT

Problemet är att när efterfrågan på att handla med kontanter minskar så minskar också incitamenten för kommersiella aktörer som banker, kontantserviceföretag, värdebolag och handlare att hantera kontanterna. Konsekvensen är att flera delar av kontantkedjan har monterats ner. Att vi medborgare kan köpa varor i en livsmedelsbutik eller på ett apotek även i krissituationer är en grundläggande samhällsservice. Vad som nu krävs är att staten garanterar att kontanthanteringen ska fungera i såväl vardag som kris. Det handlar främst om att staten behöver subventionera uppräkning, transporter, insättnings- och uttagsservice och handelns kontanthantering.

Ett kontantfattigt Dalarna är sårbart i kris. I nuläget avgörs vår förmåga att klara av krisen att det finns ekonomiska incitament för privata företag att hantera kontanterna. Det är inte acceptabelt. För att samhället ska ha motståndskraft behöver staten ta sitt ansvar.

Nina Wenning

vd på Bankomat AB

Annons

Annons

Till toppen av sidan