Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Dags för växtbaserad skolmat!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skapa en gemensam framtid för allt liv med växtbaserad skolmat. Foto: TT

Annons

FN har utsett 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Årets slogan är “Skapa en gemensam framtid för allt liv”. Då krävs det att vi snabbt växlar över till växtbaserad mat innan det är för sent. Den enormt resurskrävande djurindustrin förstör nämligen i rasande fart de vilda djurens habitat då vild natur, exempelvis Amazonas, skövlas för att bli betesmarker och foderodlingar.

Annons

Annons

FN skriver på sin hemsida att förlusten av biologisk mångfald allvarligt hotar människors hälsa då det ökar risken för spridning av sjukdomar som överförs från djur till människor. Men god biologisk mångfald möjliggör framtagande av effektiva verktyg för att bekämpa framtidens pandemier, exempelvis de som orsakas av coronavirus.

Skolorna i Dalarna kan hjälpa till med att skapa en gemensam framtid för allt liv genom att servera växtbaserad skolmat som standard

Situationen för den biologiska mångfalden är ytterst akut. Vi befinner oss i den sjätte massutrotningen. Andelen vilda däggdjur, mätt i biomassa, är globalt bara ynkliga 4 procent. Övriga 96 procent utgörs av lantbruksdjur och människor, enligt WWF.

Skolorna i Dalarna kan hjälpa till med att skapa en gemensam framtid för allt liv genom att servera växtbaserad skolmat som standard.

Jonas Norberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan