AnnonsZcooly

Forskaren: Därför är det viktigt att barn får använda skärmar

Vi ska inte begränsa våra barns skärmanvändande. Det anser Elza Dunkels, forskare inom pedagogik.

– Det finns till exempel inga källor, eller forskning som stödjer teorin om skärmtid. Det går inte att säga att; så många timmar ska ett barn använda mobilen för att må bra, säger hon.

Elza Dunkel står inte bakom WHO:s rekommendationer att barn under två år inte ska använda skärmar.

Elza Dunkels som har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet. Hon är även en av dem som inte står bakom WHO:s rekommendationer om att barn under två år inte ska använda skärmar överhuvudtaget, och att barn mellan två och fem år ska ha max en timmes skärmtid om dagen. 

– WHO tycks egentligen fokusera på stillasittandet som den stora hälsofaran och de har på ett olyckligt sätt kopplat detta till skärmtid. Men det finns inte något stöd i forskningen för att skärmarna skulle vara orsaken till att människor rör sig mindre, säger hon.

Testa Zcooly helt gratis – hela sommaren! Se erbjudandet och börja spela här

Jonathan Wadström, VD och medgrundare till Zcooly.

Elza Dunkels berättar att om hon fick bestämma skulle vi ta bort skärmtidsbegreppet helt.

– Vi skulle inte tvinga vårt barn att sluta spela mitt under en fotbollsmatch för att vi bestämt att de bara får spela fotboll en timme om dagen. Det är så vi måste se på skärmtid, säger hon.

Det som forskningen visar är att det är aktiviteterna som är avgörande. Att räkna timmar och minuter framför skärmen är meningslöst

Hon vill istället lyfta fram det som är positivt. I sin egen forskning har hon bland annat sett hur barn som får datorvana tidigt blir tryggare på internet. De blir också digitalt kompetenta och lär sig bättre engelska än sina skärmfria skolkamrater.

– Vi vuxna sätter regler kring allt från mat till när det är dags att lägga sig. Vi behöver samma självförtroende i vårt digitala föräldraskap. Det som forskningen visar är att det är aktiviteterna som är avgörande. Att räkna timmar och minuter framför skärmen är meningslöst, säger hon.

Gör skärmtiden meningsfull för ditt barn – testa Zcooly gratis hela sommaren

Om du är orolig för att ditt barn slösar bort sin tid online finns det massor av appar och spel som både är kul och stimulerande på samma gång. Grundarna bakom matteappen Zcooly har till exempel förvandlat läroplanen till roliga spelupplevelser genom att kombinera spelmekanik med pedagogik. Deras mål är att barnens skärmtid ska vara meningsfull. 

Barn kommer att sitta framför sina skärmar, så är det bara. Vi lever i den tidsåldern.

– Jag tror att vi generellt måste bli bättre på att anpassa oss efter det samhälle vi redan har. Vi kan inte vända utvecklingen, eller ouppfinna nätet, säger Elza Dunkels och Jonathan Wadström, en av grundarna av Zcooly håller med.

– Barn kommer att sitta framför sina skärmar, så är det bara. Vi lever i den tidsåldern. Och att kombinera spel, som många barn gillar, och lärande gör att matte för många plötsligt blir både förståeligt och roligt, säger han.

Låt ditt barn lära sig matte utan att ens tänka på det – testa själv här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Dala-Demokratens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan