Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
S har starkt utgångsläge hundra dagar före valet

Den stora mätningen från Statistiska centralbyrån

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

FN:s generalsekreterare António Guterres och statsminister Magdalena Andersson (S). Svenska flaggan i bakgrunden. Väljarna verkar i kristider samlas runt flaggan och regerande S, enligt SCBs mätning. Foto: Sören Andersson / TT.

Annons

Den stora mätningen av väljarnas partisympatier från SCB kom 2 juni. Den visade en statistiskt säkerställd uppgång i stöd för S på 4,2 procentenheter till 33,3 procent. För att vara senaste tio åren är det ett högt stöd för S. Sällan ökar ett parti så mycket.

Naturligtvis är det Rysslands krig mot Ukraina som bidragit till ökningen för S. I tider av internationell oro brukar väljare söka sig till regeringspartiet eller största partiet i regeringen. En ökning skedde för S när coronapandemin bröt ut våren 2020. Och efter terrordåden 11 september 2001 i USA fick regerande S också ökat stöd.

Att styrande partiet, eller ledaren i länder med mäktig president, stärks i kris kallas i USA för samling vid flaggan. Regerande S hade dock ökat stöd innan krigsutbrottet 24 februari. I SCB-mätningen för ett halvår sedan hade S en procentenhet mer än partiet hade i valet 2018.

Annons

Annons

S fick alltså ökat stöd redan i samband med att Magdalena Andersson efterträdde Stefan Löfven som partiledare och statsminister hösten 2021. När MP runt 1 december lämnade regeringen fick den tydligare socialdemokratisk profil. En del väljare som lämnat S återvände.

S-regeringen med Magdalena Andersson som regeringschef släpptes fram av C i slutet av november genom att partiet lade ned rösterna. Det gjorde även V och MP.

Men C röstade inte på S-regeringens budget, så den gick inte igenom. Den budget som SD förhandlat med M och KD vann. C agerade så att det SD ville gick igenom.

Väljare som fram till då sympatiserat med C verkar nu ha lämnat C för S. Den största väljarströmmen till S mellan november och maj är 2,0 procentenheter netto till S.

Näst största strömmen till S, netto, det halvåret är en på 1,6 procentenheter från V. Det partiet vann i fjol väljare från S på sin politik mot marknadshyror och kom upp i runt tio procent som varade nästan året ut. De väljarna verkar ha gått tillbaka till S, kanske beroende på läget med kriget.

Tredje största väljarströmmen till S är 0,6 procentenhet från M netto. Med kriget verkar det ha blivit M som lånat ut väljare till S, inte tvärt om som Ulf Kristersson hoppades i höstas.

Annons

Tredje största väljarströmmen till S är 0,6 procentenhet från M netto. Med kriget verkar det ha blivit M som lånat ut väljare till S, inte tvärt om som Ulf Kristersson hoppades i höstas.

Annons

Och S har det senaste halvåret vunnit 0,3 procentenheter netto från MP. För S är det bra. Men för utsikterna att blocket för Magdalena Andersson som statsminister ska vinna valet är det sämre. Blocket erhåller 47,8 på de tre som når riksdagen. Men 51,1 om MP räknas med. Men MP är nu under riksdagens spärr.

Blocket bakom Ulf Kristersson går det dåligt för. De tre partier som kommer in i riksdagen samlar 43,5 procent. Med de 3,4 L har blir det 46,9. Och SD har med 17,0 procent lägre stöd än valresultatet 2018. Partiet är ett av två som inte tappat väljare netto till S sedan valet 2018. Det andra som inte gjort det är KD. Övriga fem har tappat.

SD verkar vilja glömma sitt dåliga resultat i SCB-mätningen. Partiet förde uppmärksamheten till annat när det på eftermiddagen 2 juni meddelade att det väcker misstroende i riksdagen mot justitieminister Morgan Johansson (S). KD, M och L stöder misstroendet. Politiken går vidare och ger nya väljarströmmar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan