Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Kristerssons dundertabbe när han följer SD i hasorna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson är bäst när hon är förbannad. Och det har hon all rätt att vara efter misstroendeförklaringen.

Bild: TT

Annons

Vad ska vi göra? Vi måste hitta på något! Man kan riktigt se framför sig hur Sverigedemokraternas ledning oroar sig för att partiet varit ganska osynligt under pågående säkerhetskris och tidigare under pandemin och noterat att det gått rätt dåligt i de senaste opinionsmätningarna. Så vad ska de göra? Vi riktar en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson så hamnar vi i rampljuset igen!

Och en misstroendeförklaring blir det. På tisdag äger omröstningen i riksdagen rum.

Men det är inte det jag blir riktigt förbannad över. Det är moderaterna och Ulf Kristersson som skrämmer mig när de så lättvindigt ställer upp på misstroendeförklaringen. Moderaterna är livrädda för att verka mesiga i sin opposition mot regeringen, kanske särskilt efter gullandet under Natoprocessen där Ulf och Magdalena nästan dejtade i offentligheten; så överens var de inför inträdet i en kärnvapenallians.

Annons

Annons

Jag tror att Ulf Kristersson i veckan begick en dundertabbe. Han visade sig vara löjligt och ängsligt följsam mot SD och han demonstrerade ett stort mått av ansvarslöshet.

Men moderaterna visar denna vecka två saker: För det första att partiet är mycket följsamt mot högerpopulisterna i SD, vilket ger en fingervisning om hur lätt det verkar vara för moderaterna att vika sig för SD, trots partiets skrämmande rötter i den högerextremistiska miljön. För det andra är det uppenbart att Kristersson saknar den självklara ansvarskänsla för den politiska situationen som ett parti som aspirerar på regeringsduglighet borde ha – särskilt som det råder ett europeiskt krisläge.

Jag tror att Ulf Kristersson i torsdags gjorde en dundertabbe när han ställde upp på SD:s misstroendeförklaring. Han demonstrerar sin följsamhet mot ett parti som helt saknar all ansvarskänsla. Det gäller naturligtvis också kristdemokraterna.

Inte vet jag, men jag fick en stark känsla av att statsminister Magdalena Anderssons ilskna utbrott mot oppositionen och hennes hot om att avgå om justitieministern fälls, gick hem hos svenska folket. Hon är bäst när hon är förbannad. Och efter att länge nu sett henne ducka inför de ytterst pinsamma förhandlingarna med Turkiet, var det närapå befriande att se henne så där ilsken.

Annons

Morgan Johansson har förmodligen en av de svåraste ministerposterna. Det är hos honom som hela den stora och blodiga frågan om gängskjutningar ständigt hamnar. Och borgarna och SD försöker plocka poäng på att skjutningarna fortsätter. Men jag tror att var och en som tänker efter några sekunder inser att dessa gängskjutningar är rotade i enorma samhällsproblem som omöjligen kan lösas på kort tid. Straff har skärpts, det satsas på fler poliser. Men rekryteringen till gängen fortsätter – och det finns tyvärr många sökande till ”jobben” som våldsverkare. Det kommer att ta år, kanske årtionden innan den segregation och de klassklyftor som i sista och första hand genererar problemen kan lösas.

Annons

En Kristerssonledd regering kommer säkert att skärpa straff ytterligare men eftersom en sådan regering är blind för de djupa socioekonomiska problemen kommer de naturligtvis inte att kunna utradera problemen så snabbt som de försöker inbilla väljarna. Men SD, och dess lydiga samarbetspartner (m), väljer syndabockstänkandet: Morgan Johansson ska bort.

Med all sannolikhet klarar sig justitieministern på tisdag. Centern ställer inte upp på misstroendet. Och Amineh Kakabaveh är – med hennes egna ord – en civiliserad människa och inte en irrationell politisk vilde. Att den turkiske auktoritäre ledaren Erdogan kan få vatten på sin kvarn när utfallet i riksdagen hänger på Kakabaveh är inte mycket att göra åt. Och jag har inget emot att hennes röst, som är avgörande i sammanhanget, kan bidra till att avhålla s-regeringen från att gå med på några av Turkiets krav för att säga ja till en svensk Natoanslutning.

Summa summarum: Jag tror att Ulf Kristersson i veckan begick en dundertabbe. Han visade sig vara löjligt och ängsligt följsam mot SD och han demonstrerade ett stort mått av ansvarslöshet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan