Annons

Annons

Annons

Insändare
Avgå, Annika Strandhäll!

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fröken Strandhälls känsla för kris verkar vara så fatalt ur kurs att man kan undra om hon fått sin statliga slussutbildning, SSU, i ett lufttomt laboratorium.

"Ett isfritt Arktis om cirka 15-20 år, jag tror det kan bli tidigare, är inte bara oroväckande eller beklagligt, adjektiven räcker inte till för att beskriva allvaret i det hela; det är farligt, det är utslagsgivande".

Bild: TT

Just nu pågår klimatkonferensen +50 i Stockholm. Jag vet inte om det är en konferens för avdankade politiker över 50. Eller om det syftar på utlovade temperaturökningar eller havsnivåhöjningar om vi fortsätter med ”business as usual”, som ett dubbelansikte i politiken verkar förorda.

När Annika Strandhäll håller tal inför granskande kollegors öron låter hon som en företrädare för klimatet, men när hon får privata valfrågor av DN framstår hon snarare som en lika god klimatförnekare som alla andra.

Annons

Annons

Vad ska vi med en fegis till mitt under en brinnande klimatkatastrof?

Vad ska vi med en fegis till mitt under en brinnande klimatkatastrof?

För en vecka sen (den 25 maj) kom beskedet att issmältningen och uppvärmningen i Arktis ökar i en takt som är 300 procent snabbare än övriga planetens. Denna klimattsunami är större än vad klimatforskarna beräknat och utgör för dem ett slags ’worst case-scenario’ där jordens medeltemperatur kan komma att accelereras långt över 3-grader.

Det innebär - helt sonika och i avsaknad på vår svenska förkärlek för obehagliga nyheters nedtoning som kränker våra barn med faktaresistenta björntjänster - en ren katastrof. Ett isfritt Arktis om cirka 15-20 år, jag tror det kan bli tidigare, är inte bara oroväckande eller beklagligt, adjektiven räcker inte till för att beskriva allvaret i det hela; det är farligt, det är utslagsgivande.

"Det miljöministern ägnar sig åt är inte ledarskap, utan förledarskap" skriver debattören.

Den civilisation som vi känner klarar inte att polarisarna försvinner. FN pratar om oundviklig samhällskollaps. Till exempel Köpenhamn, en världsstad med 2 miljoner invånare, mina somrars stad, liksom större delen av Öresundsregionen, där Sveriges brödbod finns, hamnar så småningom under vatten!

3-grader, redan ett dödligt scenario för miljontals människor och djur, har för klimatforskare varit själva den rationella toppmarkeringen för vad ekosystemen mäktar med. På andra sidan den gränsen finns bara geocid.

Annons

Och just nu är medeltemperaturen 3,1 grader i Arktis!

Debattörer på högerkanten menar att såna som jag skrämmer upp barn med fakta. Jag tror denna nedtoning av krisen, som kanske ligger nära till hands för de vuxna som lider av kognitiva undvikandesymptom, är helt fel sätt att uppfostra barn på! Barn är smartare än så och när vi vuxna inte vågar ta beslut och sätta gränser för fossilfesten blir barnen otrygga och rädda.

Annons

Det är både äckligt och ansvarslöst av vuxna att projicera lögner om klimatets välmående på barn och ungdomar och sedan framställa sig som deras skyddspatroner.

Klimatkrisen är inte alls på väg. Den är här nu. Det är inte 10 eller 15 år kvar. Det är 0 år kvar

Särskilt för politiska skygglappars beskyddare som ständigt för en Trump-liknande forskningsresistent debatt i olika tidningar är det nödvändigt att upprepa: Klimatkrisen är inte alls på väg. Den är här nu. Det är inte 10 eller 15 år kvar. Det är 0 år kvar.

Det är ett realistiskt förhållningssätt. Vi har vetat och varnats länge. Det är vetenskap. Det är varma fakta.

Men vad sker i Sverige? Vårt statsråd, med det yttersta ansvaret för Sveriges klimatomställning syns och hörs inte särskilt i debatten.

Strandhäll försvarar istället undersköterskornas rätt till nöjesflygningar över den utarmade jordskorpan. Inte är det väl helt orimligt att begära av vår miljöminister att hon faktiskt läser och förhåller sig till dagsaktuell forskning istället för aftontidningarnas nöjeskrönikörer? Nog bör man kunna begära mer av en som innehar den viktigaste ministerposten av alla efter statsministern?

Annons

Vissa politiker och företag har börjat prospektera naturtillgångar vid jordpolerna, orienterade av nån slags sektiös vansinnesföreställning att fossilfesten kan fortsätta som vanligt även efter att allting havererat.

Eftersom miljöministerns favoritord är ”industri” undrar jag ju om hon också tillhör dem som letar guld efter kollaps.

På frågan i DN 29/4 om hur Sverige ska klara omställningen och krisen, nu när forskare vid välrenommerade Uppsala universitet visat att vi har blott 6 månader på oss att sänka utsläppen med 20 procent för att ens ha en 50/50-chans att klara miljömålen, så svarade Strandhäll, kanske något förvånande, att det är ”nästan omöjligt”.

Annons

Det skulle inte vara ledarskap, tillägger hon. Att svara annat än undvikande.

Det miljöministern ägnar sig åt är inte ledarskap, utan förledarskap.

Detta ”nästan” är mycket illavarslande. Det är de cancersjukas och undersköterskornas nästan. De människor som får bära följderna av utsläppens konsekvenser och de som sen får ingjuta hoppet i sina patienter.

Det är också företagarnas och entreprenörernas nästan. De som får se sina verksamheter förstörda för att gammelpolitiker från äger till vänster genom att ignorera klimatets gränser i åratal har prioriterat ekonomisk kollaps, den nota vi alla tillslut får betala.

Det är fastighetsägarnas nästan. De som inom en snar framtid får städa upp efter svenska storöversvämningar och trippeltyfoner för att Riksdagen&Co inte agerat i tid. Det är skogs- och markägarnas nästan som ser sina arealer och tillgångar nerbrända av torka och högre medeltemperaturer.

Annons

Det är våra barns nästan, Annika Strandhäll. Som vi vill kunna se i ögonen i framtiden. Det är också det nästan, de låga ambitioner, som många klimatorganisationer nu förväntar sig blir resultatet av +50-konferensen. Klimatkrisen är ingen pollenallergi. Om du har något som helst samvete kvar i ditt socialdemokratiska väsen väljer du att avgå med omedelbar verkan!

Luka Vestergaard

Valstrateg i Klimatalliansens kampanjsamordning

Riksdagskandidat för Klimatalliansen 2022

KBT-coach

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan