Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Dundertabbar från höger till vänster i svensk politik

Misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Att skriva om politik är att skriva i vatten - nedanstående (tidigare) artikel om misstroendeförklaringen skrev jag i fredags. Men nu har mycket smutsigt badvatten runnit genom politiken.

I TV4s partiledardebatt i söndags skällde först Magdalena Andersson föredömligt på Moderatledaren Ulf Kristersson för att denne anslutit sig till SDs ansvarslösa misstroendeförklaring. Men en stund senare lät det plötsligt på henne som att hon kunde tänka sig att låta justitieministern gå, ett ministeroffer för att undvika regeringskris.

Annons

Annons

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (t. h.) och statsminister Magdalena Andersson (S) inför söndagskvällens partiledardebatt i TV4. Foto: Fredrik Persson / TT.

Kanske har det spelat in att Amineh Kakabaveh under helgen antytt att hon är så missnöjd med Socialdemokraterna att hon kan tänka sig att rösta ja till misstroendeförklaringen. Vem vet. Men jag gillar inte att statsministern backar.

Jag gillar inte att statsministern backar.

Att nu offra Morgan Johansson innebär att Sverigedemokraterna, som initierade misstroendeförklaringen - och som Moderaterna och Kristdemokraterna inte vågade annat än följa - tillåts sätta ribban i svensk politik. Det vore en dundertabbe av Socialdemokraterna att acceptera det. Liksom det var en dundertabbe av Moderaterna och Kristdemokraterna att fegt falla in i SD:s populism och syndabockstänkande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan