Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Skäms på er, borgare och sverigedemokrater!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Den beundransvärda Amineh Kakabaveh.

Bild: Stina Stjernkvist / TT

Annons

Justitieminister Morgan Johansson sitter kvar. Det blev resultatet av den usla cirkusföreställning som pågått sedan i torsdags förra veckan. Allt har således gått plus minus noll? Nej. Jag menar att det blir ett stort minustecken för i synnerhet de tre borgerliga partierna som röstade för att fälla Johansson.

Det är uppenbart att initiativet till misstroendeförklaringen kom från SD och att moderater och kristdemokrater hakade på bara för att inte framstå som undfallande och fega i kritiken av Johansson. Och det är illavarslande. Kristdemokraterna och moderaterna är extremt följsamma gentemot ett parti med rötter i högerextremismen. Både (kd) och (L) har öppet sagt att de själva inte skulle ha tagit initiativ till en misstroendeförklaring. Ändå hakade de på SD. Ansvarslöst är det minsta kan man kalla det.

Annons

Annons

Det är uppenbart att initiativet till misstroendeförklaringen kom från SD och att moderater och kristdemokrater hakade på bara för att inte framstå som undfallande och fega i kritiken av Johansson.

Jag är helt emot att Sverige ansökt om Natomedlemskap. Jag tror att det är ett misstag som bara trappar upp militarismen. Bara det faktum att nyhetssändningarna under helgen bedrev rena krigsfartygsromantiken när stora militärfartyg visades upp inför den stora Natoövningen i Östersjön, utan att någon kritisk röst släpptes fram, är skrämmande. Men jag gillar inte att oppositionen skapar cirkus i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge.

Jag blev väldigt glad när Magdalena Andersson först gjorde kabinettsfråga – hotade med att hela regeringen skulle avgå om Johansson tvingats avgå. Det var de rätta takterna. Sedan tycktes hon under en partiledardebatt backa under söndagen så att det plötsligt lät som om hon var beredd att focka Morgan Johansson.

Det var inte alls bra. Hade Johansson offrats hade det i praktiken betytt att också socialdemokraterna accepterat att SD fått ange tonem i svensk politik.

Så blev det inte. Amineh Kakabaveh valde att avstå i omröstningen och därmed klarade sig Johansson. Jag tycker hon är rätt beundransvärd, denna Kakabaveh. Hon har fört en intensiv kamp mot det elände som heter hederskultur och med sin kurdiska bakgrund har hon markerat starkt mot den turkiske auktoritäre ledaren Erdogans eventuella inflytande på svensk utrikespolitik. Risken är ju stor att det pris Sverige får betala för att överge alliansfriheten är en undfallande linje mot det Turkiet som kanske står berett att ånyo kriga mot de syriska kurder som offrat sig i kampen mot Islamska staten.

Annons

Justitieminister Morgan Johansson har blivit ett hatobjekt för högern. En syndabock för gängskjutningarna. Men vem tror att en ny justitieminister skulle kunna den frågan på några månader eller att en borgerlig regering skulle klara dt bättre?

Hursomhelst: De som ska skämmas för att denna usla cirkus fått pågå är de borgerliga partier som var så lydiga gentemot SD.

Annons

Annons

Till toppen av sidan