Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Sofie Eriksson: Jimmie kör och Ulf springer efter

Krönika: Misstroendeomröstningen i riksdagen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Samma dag som Sverigedemokraterna klev in i cirkustältet med Moderaterna och Kristdemokraterna i hasorna hade SCB släppt sin stora opinionsundersökning. Det går bra för S just nu, och dåligt för de högerkonservativa. Men ingen kan säga annat än att det fortsatt är jämnt. Ingen är segrare eller förlorare än och vi har stora delar av valrörelsen framför oss.

Verkligheten berättar för oss politiker att vi har mycket att ta itu med. Dödsskjutningar, eskalerande klimathot, otrygghet på arbetsmarknaden, EU-hot om minimilöner, segregation som breder ut sig långt utanför storstäderna, klyftor mellan stad och land, skenande priser på allt från kaffe till drivmedel. Det finns tyvärr många problem i samhället som vi måste åtgärda. Från S har vi förslag på alla dessa områden. Det tror jag också att övriga partier har.

Annons

Annons

Riksdagens plenisal under misstroendeomröstning i riksdagen. Spegling av lokalen till höger. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Vi står dessutom i en känslig säkerhetspolitisk situation. Det är krig i Europa, varje dag nås vi av nya rapporter om Putins brutala övergrepp i Ukraina. Sverige är mitt inne i en Nato-ansökan. Det är inte läge för onödigt politiskt spel. Men istället för att agera seriöst och ansvarstagande valde SD och company alltså att börja jonglera med riksdagens skarpaste verktyg.

Jag satt i kammaren när SD lade fram sitt yrkande om misstroende. Henrik Vinge (SD) fnittrade nästan, som ett barn i färd att busplinga på grannskapets dörrar. Hi hi. Mer politiskt spel trots att alla redan är trötta på det. Jag förväntar mig inte mycket av SD, men jag förväntar mig mer av M.

Så under tisdagen hade vi själva omröstningen. Att de högerkonservativa helt och fullt förlitade sig på en vilde - Roger Richtoff, du vet han före detta topp-sverigedemokraten som visade sig vara ännu en Putinkramare - för att få igenom misstroendet var det nästan ingen som nämnde. Detta trots att Richtoff meddelat att han skulle stödja misstroendet just på grund av att han vill sabotera Nato-ansökan!

För några år sedan blev vi hånade när vi varnade för vad som sker med en borgerlighet som släpper garden mot SD. Det suckades och stånkades. Vi var obekväma. Tyvärr hade vi rätt. En röst på M, KD eller L är en röst på SD vid rodret

Annons

Annons

KD och L har i efterhand sagt att de på olika sätt inte egentligen gillade misstroendeomröstningen. Men att de i princip var tvungna att följa efter. Annars skulle dom ju verka mesiga. SD pekar ditåt! M, KD och L följer efter.

Samma dag som misstroendeomröstningen ägde rum hade riksdagen debatt i frågan om differentierad skolpeng. S-regeringen har lagt förslag som skulle kunna lösa ett av flera systemfel i svensk skola. Tyvärr hamnade debatten - där det blev tydligt att de högerkonservativa är köpta av lobbyisterna - i skuggan av en cirkus till politiskt spel.

SD gjorde en berömd kappvändning i frågan om vinster i välfärden och nu står deras företrädare och säger att vi har "ett fantastiskt skolsystem i Sverige". Få håller med, men vi tar emot ett tydligt kvitto om vilka intressen detta högerparti representerar. Aktiebolagens, inte elevernas.

För några år sedan blev vi hånade när vi varnade för vad som sker med en borgerlighet som släpper garden mot SD. Det suckades och stånkades. Vi var obekväma. Tyvärr hade vi rätt. En röst på M, KD eller L är en röst på SD vid rodret.

Sofie Eriksson.

Bild: Christian Larsen, Christian Larsen

Sofie Eriksson

(S), riksdagsledamot från Grängesberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan