Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaDalarnas län

Fredrika Hillervik
Ny på jobbet - nu vill jag höra vad ni tycker!

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Tomas Nyberg

Annons

Hej Dala-Demokraten-läsare runtom i länet!

Jag är Dala-Demokratens nya redaktionschef och ansvarige utgivare. Ny på jobbet skulle man kunna säga att jag är. Eller inte. Mitt allra första journalist-jobb publicerades i Dala-Demokraten för en god bit över 20 kanske till och med uppåt 25 år sedan. På kultursidorna. Jag pluggade litteraturvetenskap och filosofi på Stockholms universitet och närde en dröm om att bli journalist. Genom en bekant fick jag kontakt med en konstnär från Äppelbo som precis skulle ställa ut sina stenskulpturer på Kulturhuset i Stockholm. Jag tänkte att det här borde väl intressera dalfolket. Jag åkte dit, såg utställningen, träffade konstnären, skrev en artikel och sedan ringde jag dåvarande kulturredaktör Bo Degerman och fullständigt malde ner honom med tjat om att få in den i tidningen. Jag lyckades. Artikeln klipptes noggrant ut, sparades och visades stolt upp för släkt och vänner på allsköns tillställningar. Jag hade blivit publicerad! I länstidningen Dala-Demokraten! Dessutom på kultursidorna som då - precis som nu - svängde sig med pennor av både rang och skärpa.

Annons

Annons

När jag något år senare sökte mig in på olika journalistutbildningar fanns den där vältummade lilla skulptur-artikeln med som arbetsprov varje gång. Och kanske var det den (och förhoppningsvis en hel del annat också) som till slut tog mig över tröskeln till journalisthögskolan i Stockholm.

Min praktik gjorde jag sedan på Dala-Demokratens redaktion i Borlänge och min första anställning var ett vikariat på tidningens lokalredaktion i Hedemora. Efter det har många tidningsår på olika Dalatitlar passerat. Och nu är jag tillbaka.

Min roll är inte att ta ställning eller driva opinion. Men jag är stolt över att leda det redaktionella arbetet på en utgivning med tydligt röd profil på ledar- och kulturplats. Dala-Demokratens existens har förändrats genom åren - med tidningsbranschens förändrade villkor har redaktionen blivit betydligt mindre. Och just nu håller mediekartan på att ritas om i Dalarna då de gamla DT-titlarna blir mer lokala och självständiga med egna nyhetssajter. Samtidigt är Dala-Demokraten en av få dagstidningar och nyhetssajter i Sverige som fortfarande går under socialdemokratisk (oberoende) flagg. Göran Greider är en av landets flitigaste opinionsbildare. Hos oss får röster med eller utan partipolitisk tillhörighet - men i huvudsak med ett vänsterperspektiv - höras och synas. Vi har en kultursida med tydligt klass- och vänsterperspektiv och vi bereder insändare och debatt stor plats i tidningen och på vår sajt. Och kontakten med våra läsare är varm och intensiv.

Annons

Redaktionellt är vi naturligtvis den oberoende och objektiva aktör och nyhetsförmedlare vi ska vara.

Annons

Vår utmaning framåt är precis som för alla medietitlar att också hitta vår yngre publik. Att överleva - länge. Det arbetet pågår ständigt och intensivt hos oss.

Just nu är jag väldigt intresserad av vad ni läsare önskar er av och tycker om Dala-Demokraten. Vem skulle du vilja läsa om? Vilken fråga är viktigast för dig - inte minst inför valet? Och vilka krönikörer och gästskribenter skulle du vilja läsa i Dala-Demokraten och på dalademokraten.se?

Snälla, hör av er till mig i ett mejl eller med ett telefonsamtal och berätta om din syn på Dala-Demokraten!

Fredrika Hillervik, redaktionschef och ansvarig utgivare för Dala-Demokraten

023-47562

fredrika.hillervik@daladem.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan