Annons

Annons

Annons

Annons

Gagnef

Insändare
Fortfarande ingen logoped i Gagnef

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Barn med talsvårigheter riskerar att hamna i utanförskap. Därför har allt fler kommuner de senaste åren valt att anställa logopeder, men inte Gagnef. Foto: arkiv

Annons

Språk och kommunikation är en demokratisk rättighet och grunden för ett livslångt lärande. Barn med talsvårigheter, som inte får den hjälp de behöver, riskerar att hamna i utanförskap. Därför har allt fler kommuner de senaste åren valt att anställa logopeder, men inte Gagnef.

Barn med talsvårigheter, som inte får den hjälp de behöver, riskerar att hamna i utanförskap. Därför har allt fler kommuner de senaste åren valt att anställa logopeder, men inte Gagnef

Annons

Annons

Det innebär att när barn med språkstörning börjar förskoleklass, och Region Dalarnas logopedverksamhet avslutar sitt stöd, riskerar barnen i Gagnef att bli utan insatser. Det är en ohållbar situation. Det påverkar inte bara individen utan har långtgående effekter för hela samhället.

Forskningen visar att barnen får svårare att klara skolan, drabbas i högre grad av psykisk ohälsa och får större utmaningar vad gäller bland annat vänskap och självförtroende. I Dalarna arbetar tio logopeder i sex kommuner. Det har länge diskuterats att anställa en logoped i Gagnefs kommun, men ännu har inget hänt. Det duger inte.

Kristdemokraterna prioriterar särskilda medel för att vi omgående ska kunna göra som andra kommuner och anställa en logoped. Alla barn och unga ska få den hjälp de behöver.

Anders Bengtsson

oppositionsråd (KD)

Annons

Annons

Till toppen av sidan