Annons

Annons

Annons

Debatt
Klimatalliansen: Dålig debatt sätter vår civilisation på spel

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På självaste världsmiljödagen 5 juni, och efter ett nyligen avslutat Stockholm +50 där FN:s generalsekreterare António Guterres påpekade att mänskligheten är på en självmordsfärd in i klimatkatastrof och samhällskollaps, valde TV4:s partiledardebatt att inte ha med klimatkrisen som ämne överhuvudtaget.

Själva prioriteringen att strunta i klimatet, när klimatet är den enda angelägenhet som behöver föras på tal, visar på valdebatternas risk att bara bli meningslösa åsiktsutbyten och pajkastningar. Foto: TT

Själva prioriteringen att strunta i klimatet, när klimatet är den enda angelägenhet som behöver föras på tal, visar på valdebatternas risk att bara bli meningslösa åsiktsutbyten och pajkastningar.

För lite mer än en vecka sedan kom beskedet att polerna är dubbelt så varma som övriga planeten. Det är enligt klimatforskarna ett ”worst case scenario” med eskalerande temperaturer i en takt som blir utslagsgivande för hela världen. Vår mänskliga civilisation står på spel.

Annons

Annons

Nu när vi befinner oss i det årtionde som avgör mänsklighetens framtid på jorden väljer våra politiker att ägna sig åt misstroendeförklaringar och korsvisa beskyllningar i vad som för oss tittare framstår som en ointressant pardans.

Hur kan man avbryta en debattordning och ägna den första kvarten i en partiledardebatt åt att skvallra om en ministerperson när världens överlevnad står på spel?

Hur kan man avbryta en debattordning och ägna den första kvarten i en partiledardebatt åt att skvallra om en ministerperson när världens överlevnad står på spel? Det är ett kriminellt beteende som direktkvalificerar våra partiledare till en internationell klimattribunal för brott mot mänskligheten.

Klimatalliansen anser att det får vara nog nu. Vi har inte tid med det här! Vi måste göra något NU! Vi måste få ned utsläppen! Sverige bör utlysa ett nationellt beredskapsläge och omedelbart förberedas för klimatkatastrofens effekter. Det är mycket förvånande att ”Sveriges enda miljöparti” inte lyckades ta upp denna ödesfråga på något betydande sätt, utan bara förmådde - när det återstod 20 minuter av den två timmar långa debatten - påpeka något vi alla redan vet - att miljöförstöring kommer att ge en massiv ökning av antalet flyktingar.

Annons

Per Bolund fick bottennoteringen 2,1 i både Expressen Sifos och Aftonbladet Demoskops mätningar av partiledardebatten. Om det riksdagsparti som borde äga frågan om klimatkrisen inte lyckas bättre är det en mycket tydlig varningssignal att Sveriges riksdag inte har kraft nog att ta sig an det största hotet mot mänskligheten någonsin.

William Grönlund

Talesperson och nr 3 på Klimatalliansens riksdagslista

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan