Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Peter Hultqvist: Ska partier agera för att splittra i denna svåra tid?

Krönika: Misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson, statsminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde, försvarsminister Peter Hultqvist under misstroendeomröstning i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Annons

Misstroendet med stort M har hängt i luften under lång tid. Moderaterna har länge krävt särskilda granskningar i konstitutionsutskottet KU av vissa ministrar. Man kan fråga sig om det varit ärligt menade granskningar, eller om det enbart varit ett sökande efter något som kan ge argument för misstroendeförklaringar? Var och en får väl göra sin egen bedömning.

Justitieminister Morgan Johansson är en tuff och tydlig debattör. Han företräder socialdemokratiska värderingar utan att vika undan. Det gör att en och annan riksdagsledamot i det blå-bruna blocket känt sitt eget tillkortakommande eller blivit förtörnad i samband med en debatt. Ett visst revanschbegär kan ha infunnit sig. Gammal lagrad ilska kan sedan när chansen ges ta sig i uttryck i form av ett misstroende.

Annons

Nej, nej, så är det självklart inte, är den självklara ryggmärgsreaktionen från högerhåll om de konfronteras med den typen av påståenden. Självklart så är de, när den offentliga bilden ska byggas, så genomtänkta, värdiga och helt i avsaknad av politiska baktankar. Tråkigt bara att Ebba Busch råkade försäga sig med ett uttalande med den ungefärliga innebörden att det är svårt att stå emot när tåget redan rullar.

Annons

De flesta inser också att i dagens sociala medier-hysteri så dras även de ledande politikerna, som ska föreställa vuxna i rummet, med i mer eller mindre forcerade ageranden som när eftertankens kranka blekhet infinner sig inte kan betraktas som höjden av klokskap.

Det är också svårt att härleda vad påståenden som den ”sämsta justitieministern i modern tid” bygger på för analytisk grund. Att ett 70-tal straff skärpts, ett 30-tal gärningar som tidigare inte var straffbara kriminaliserats, antalet poliser ökat, fängelseplatserna byggts ut och att fler än någon gång tidigare sitter inom lås och bom glöms effektivt bort när drevet går. Det är bara misstroendeomröstningen som hägrar.

Det hela kryddas sedan med att den förre moderate ministern Tobias Billström med överhetens manér betecknar justitieministern som ”lögnaktig kanalje”. ”Kanalje” gavs på 1600-talet i svenska språket ungefär samma innebörd som pack, slödder, patrask och pöbel. På 1850-talet så gavs begreppet ”kanaljen i mig” betydelsen ”djävulen i mig”. Bovaktig och skurkaktig är andra synonymer. ”Kanaljeansikte” har getts betydelsen bovansikte. Slyngel, fähund och skojare är andra varianter.

Jag vet inte ens om Billström känner till innebörden i den låghet han presenterat. Ordvalet är som ur en svart-vit pilsnerfilm från 1930-talet. Kanske det säger något om Billströms politiska tänkande?

Annons

Hur mycket ska marknads- och vinstintressena få styra, ska vi göra något ordentligt åt miljön, blir det mer pengar till välfärd eller ska allt bara handla om hur olika ekonomiska intressen ska få ökat svängrum?

Annons

Är det svenska folkets vilja att vi ska ha denna typ av splittrande uppgörelser i en svår tid? Jag tror inte det. Men i vissa frågor så rullar de politiska taktikernas tåg på utan möjlighet att stanna. Rälsen måste ta slut och alla passagerarna hejar på tills stoppbommen splittras. Under resans gång så skapar inte falsetten i tonläget någon ökad trovärdighet.

Föreställningen ”Morgan Johanssons avgång ” tog snabbt slut. Han gick till jobbet som vanligt dagen efter. Det nya blåbruna blocket hade vittrat skalpen, men segerfesten uteblev.

Nu är detta bara förspelet till en hård valrörelse som egentligen handlar om politisk och ekonomisk makt. Hur mycket ska marknads- och vinstintressena få styra, ska vi göra något ordentligt åt miljön, blir det mer pengar till välfärd eller ska allt bara handla om hur olika ekonomiska intressen ska få ökat svängrum?

Det är frågor som detta som valet handlar om under ytan av all smutskastning och retorik.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Henrik Montgomery / TT.

Peter Hultqvist (S)

Annons

Annons

Till toppen av sidan