Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Ge förebyggande åtgärder en rejäl chans

Krönika: Brottsbekämpning

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm. Bilden visar en av de celler där de intagna vistas. Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX.

Annons

Att möta våld med våld har varit en populär strategi ända sedan kung Hammurabi i Babylon myntade uttrycket ”öga för öga, tand för tand”. Man kan utan vidare konstatera att det visat sig vara en tämligen misslyckad idé. Varken dödsstraff eller livslånga fängelsestraff stoppar människor från att ta till våld.

Över hela jorden pågår det krig, väpnade konflikter, massmord, avrättningar, våldtäkter, människohandel och annan brottslighet som visar vilken förmåga till ondska och ödeläggelse som människan besitter. Men ändå anses modellen med att "sätta hårt mot hårt" vara ett framgångsrecept som hyllas av många politiker.

Att liksom Jesus rekommendera att man bör vända den andra kinden till skulle givetvis inte fungera. Men mellan allt hårdare tag och att vända andra kinden till, så ligger mängder av outnyttjade åtgärder för att förebygga brott.

Annons

Annons

Nu när den hårda linjens politik har visat sig vara otillräcklig borde det vara självklart att ge de preventiva åtgärderna en rejäl chans. Men det kommer att bli svårt. Människor är med rätta trötta på skjutgalna unga män som inte värderar vare sig sitt eget eller andras liv.

De hårda tagens parti, SD, anser att ”den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson”. Som en brottsbekämpande åtgärd är det lite tunt. Justitieministern kan avvakta med att ta ut pension trots att SD fick hjälp av alla sina kamrater på högersidan för att avsätta honom i tisdagens misstroendeomröstning.

Jag hoppas att kampen mellan Morgan Johansson och moderaternas Johan Forsell om vem som är hårdast av de hårda upphör. I regeringens fortsatta jobb med att vända stenar och knäcka gängen borde de inrikta på de förebyggande insatserna.

USA är världsmästare på att sätta hårt mot hårt. De amerikanska fängelserna svämmar över av förbrytare som sitter inne på typ 500 år medan våldet i USA fortgår i oförminskad takt.

Må talesättet om att allt som sker i USA till slut kommer hit vara ett rent påhitt. Vi klarar oss utan abortmotståndare, fri tillgång till vapen, dödsstraff och fängelsestraff som är längre än livet självt.

Annons

Abortmotståndarna i USA är på frammarsch, livet är okränkbart och aborter är att släcka liv menar de. Fast när barnen väl är födda verkar det vara lite si och så med livets okränkbarhet.

Annons

De amerikanska medborgarna har rätt att beväpna sig så liv släcks på löpande band. Barn skjuts i skolan, syskon vådaskjuts och Donald Trump tycker att lärare ska beväpna sig så de kan skjuta tillbaka. Abort är avskyvärt men dödsstraff och skolskjutningar kan fortgå, en logik som är lite svår att förstå.

Må talesättet om att allt som sker i USA till slut kommer hit vara ett rent påhitt. Vi klarar oss utan abortmotståndare, fri tillgång till vapen, dödsstraff och fängelsestraff som är längre än livet självt.

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Krönikör

Annons

Annons

Till toppen av sidan