Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Ronny Svensson: Lokala banker är viktiga för Dalarna!

Krönika: Banker

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Lördagen den 11:e juni hade Leksands Sparbank sitt formella startdatum för Gagnef med omnejd genom nyetablering av ett fullservicekontor i Djurås. I praktiken har befolkningen i området i allt större omfattning vänt sig till banken med sina önskemål redan innan dörrarna i Djurås öppnades.

Att vi i Dalarna har en bank som i motsats till storbankerna öppnar ett nytt kontor på landsbygden bör ses som en strukturellt viktig händelse. Att ha ständig närhet till en trovärdig och lojal kundbank som en sparbank – för hushåll såväl som småföretag - har historiskt sett haft stor betydelse för våra många småföretags utveckling och tillväxt och hushållens bostadsbyggande. Detta gäller i lika hög grad idag trots att storbankerna vill få oss att tro att bankerna bara behöver vara nåbara via nätet.

Annons

Samtliga storbanker har nu monterat ned sina lokalkontor utanför större städer och senast Handelsbanken med slakten av cirka hälften eller 200 kontor på flera platser i bland annat Dalarna. Betydelsen av närhet till lokalt verksamma och landsbygdslojala banker har vi särskilt kunnat se vid skilda lågkonjunkturer och kreditgivningen till i första hand småföretagen. Under den långa lågkonjunkturen under och efter bank- och finanskrisen i början av 1990-talet och nedgången i ekonomin efter kraschen av storbanken Lehman Brothers i USA 2008 kunde vi tydligt skilja agnarna från vetet.

Annons

Nya bankkontoret i Lindberghallen, Leksands sparbank och Fastighetsbyrån, Djurås, Gagnef.

Bild: Harri Sternljung

Under båda perioderna slog lågkonjunkturen mycket hårt mot de många småföretagen där storbankerna utöver sin egen överlevnad prioriterade storföretagens behov och intressen. De företag som hade sina krediter och kontakter med sparbanker kunde nästan utan undantag känna sig trygga med att lokalbankerna inte skulle överge dem när de var som mest utsatta. Storbankerna ratade däremot mängder av småföretag som både kunde förlora sina lån/checkkrediter och/eller fick behålla dem till skyhöga ränte- och lånevillkor.

Gagnefborna är att gratulera till att få en egen sparbank som kommer att ha stor betydelse för områdets framtida utveckling – utöver all återbäring av vinstmedel. Under 1900-talet har hela regionen haft ett stort utbud av lokala sparbanker som efter hand fusionerades till Länssparbanken och några starka lokala sparbanker som Leksands. Utan denna historia skulle näringslivet i Dalarna inte vara så allsidigt och starkt som det är idag.

Annons

Tillsammans skulle de fyra sparbankerna kunna ha ett gemensamt kontor i Borlänge och Leksands Sparbank samtidigt bli en Siljans-regionens regionala sparbank.

Annons

Men vi kan göra mer för att stärka företag och hushåll inför framtiden. Det som känns naturligt är att Bjursås framgångsrika lokala sparbank etablerar sig i Falun med ett fullservicekontor, att Norrbärke bygger ny bank i Ludvika och Södra Dalarna etablerar ett starkt kontor i Avesta. Tillsammans skulle de fyra sparbankerna kunna ha ett gemensamt kontor i Borlänge och Leksands Sparbank samtidigt bli en Siljans-regionens regionala sparbank. Att i samverkan med Länsförsäkringar Bank öka lokalbankernas kompetens och förmåga att ta sig an fler investeringar i avgörande infrastruktur kan ge Dalarna en styrka som inte ens staten klarar av.

Bli ny kund i en av våra lojala lokala banker. Det är det som framtidssäkrar Dalarna!

Ronny Svensson. Foto: privat.

Ronny Svensson

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan