Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ofattbart oansvarigt av Arbetsförmedlingen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De marknadsliberala krafternas massaker av Arbetsförmedlingen sparkar undan benen för de som står längst från arbetsmarknaden.

Bild: TT

Annons

De marknadsliberala krafternas massaker av Arbetsförmedlingen sparkar undan benen för de som står längst från arbetsmarknaden. Det senaste i raden av vårdslösa beslut är just Arbetsförmedlingen i Dalarnas beslut att dra sig operativt ur Samordningsförbunden, för att överlåta det åt konkurrerande aktörer.

Först och främst; den hittills presenterade planen för hur "nya" Arbetsförmedlingen ska genomföra sitt arbete sträcker sig genom KROM (Kundval Rusta Och Matcha) till de individer som har en kortare tid som arbetslös. Arbetsförmedlingen ska betala ut ersättning per inskriven hos den privata aktören och en "bonus" ju snabbare individen kommer ut i egen försörjning. En bortre tidsgräns för ersättningen kommer leda till att bolagen sållar bort alla med till exempel psykisk ohälsa, kroniska besvär, språksvårigheter, missbruk, en rent trasslig bakgrund eller lite av allt det, för att de inte är lukrativa nog. Dessa individer kommer nu sannolikt att stå utan hjälp och får förlita sig helt på det kommunala försörjningsstödet och arbetsmarknadspolitiken - som staten äger - skjuts helt ofinansierat över till kommunerna.

Annons

Annons

2003 fattade riksdagen beslut om ett lagstöd för finansiell samordning för individer i behov samordnade rehabiliterande insatser. Det gav samordningsförbund i Dalarna möjligheten att starta operativ verksamhet där Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Dalarna och kommunerna kunde sätta sig tillsammans med tidigare nämnda individer för att förbereda och ge dem stöd för att nå egen försörjning. Avesta kommun är en del av Södra Dalarnas samordningsförbund där också Hedemora och Säter ingår. Arbetsförmedlingen i Dalarnas beslut att dra sig ur det operativa arbetet i Samordningsförbunden betyder katastrof för alla de människor som står utanför arbetsmarknaden och har behov av samordning.

Och jag saknar ord att beskriva hur ledsen jag blir över alla de människor, med viljor och förmågor, som nu riskerar att lämnas till sitt öde

De privata aktörerna saknar lagstöd att delta i samordningen, vilket betyder att ingen arbetsförmedling eller dess batteri av insatser kommer att finnas tillgängliga. Med andra ord - det finns inte längre verktyg eller medel att genomföra rehabiliterande insatser där samordning behövs. När kompetensförsörjningen är en av välfärdens största utmaningar och den tillgängliga arbetskraft som finns står så långt från arbetsmarknaden är det ofattbart oansvarigt av Arbetsförmedlingen i Dalarna att dra sig ur Samordningsförbunden. Och jag saknar ord att beskriva hur ledsen jag blir över alla de människor, med viljor och förmågor, som nu riskerar att lämnas till sitt öde.

Tom Andersson (S)

Ordförande Omsorgsstyrelsen Avesta Kommun

Tom Andersson (S).

Bild: Björn Häger

Annons

Annons

Till toppen av sidan