Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ryssrädslan är tillbaka

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Försvarsminister Peter Hultqvist ändrade uppfattning om Nato den 11 april, något som debattören beskriver som särskilt anmärkningsvärd. Foto: TT

Annons

Strax innan slutet uttalade Jesus sina sista ord: ”Det är fullbordat”. Sedan böjde han ner sitt huvud och gav upp andan.

Många har förvisso redan gett upp andan, det socialdemokratiska ledarskiktet, Aftonbladets ledarsida, och många andra. Särskilt anmärkningsvärt är att en av de tunga beslutsfattarna drabbades den 11 april klockan 08.15 av en plötslig, närmast religiös insikt, om att vi inte kan leva utan skydd av ett kärnvapenparaply. Denna muntra upplevelse, då han ändrade sig, står i bjärt kontrast till alla tidigare givna löften.

För att återfå sin i kanten naggade heder, krävs närmast ett mindre under. En krönika i DD, där högern stämplas som något väldigt hemskt, räcker inte. Det känner vi till som ett ständigt upprepat mantra. Det krävs något kraftfullare. Kanske ett valmanifest, där det fastslås att de rika måste betala sitt eget Natoförsvar. Det finns många bäckar att ösa från, där de välbärgade med sinnrika skatteförmåner skövlar de mindre bemedlades välfärd.

Annons

Annons

På det lokala planet känns det särskilt besvärande, att en av de normalt klokaste, bland krönikör och insändarskribenter, har bytt sida. Hen har tidigare lärt oss att vad världen behöver för att överleva är ”nedväxt i stället för tillväxt. Den medicinen kan aldrig ett uppskruvat Nato leverera, bara tvärtom.

Så varför ska vi uppge vår gamla trygga neutralitet och låta Natoförspråkarna förvandla oss till tänkbara måltavlor?

I århundraden har svenskar med fog darrat av rädsla inför hotet från öster. Svenskars rysskräck är till stor del en följd av svenskt aggressivt agerande på andra sidan Östersjön. Så vad hade Karl XII i Poltava att göra? Där förblödde svenskar till ingen nytta på ukrainska slagfält och befolkningen här hemma fick svälta och leva med ständig skräck för ryska hämndåtgärder.

Denna rädsla finns fortfarande kvar djupt ner i folkhavet och plockas fram lämpligt nog, när åsikter om fred ställs mot krigsupprustning. De styrande, förstärkt med all västmedia, har till 100 procent lyckats att återuppväcka gamla tiders ryssrädsla.

Om vi stannar utanför Nato blir Sverige en isolerad enklav i en massiv Natovärld. Det som fysiskt skiljer oss från ryska björnen är ett ”vattenfyllt dike”, där de stora missilförsedda sjökolosserna med svårigheter kan agera. Så varför är vi så rädda, i synnerhet om man betänker, att Ryssland just nu för lång tid är uppbunden av att upprätthålla sin säkerhet i det absoluta närområdet?

Sverige har, både i dåtid och nutid, aldrig säkerhetsmässigt varit ett så tryggt land som just nu. Så varför ska vi ge upp vår gamla trygga neutralitet och låta Natoförspråkarna förvandla oss till tänkbara måltavlor?

Leif Vänström

pensionär

Annons

Annons

Till toppen av sidan