Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Livstid är en viktig juridisk markering

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Påskupploppen visade upp Sverige från sin sämsta sida. Unga män som kastar sten mot huvudet på poliser. Unga män som formar sig till en mobb som utsätter både blåljuspersonal och den som råkar passera för livsfara.

Den typen av agerande måste Sverige slå mot med full kraft. Det är inte acceptabelt i en civiliserad demokrati att 70 poliser skadas.

I Örebro har rättegången mot fyra av männen som deltog i upploppen där startat.

Bild: Robban Andersson

Ebba Busch har ställt sig frågan om varför poliserna inte sköt verkanseld. Varför det inte var lika många skadade upprorsmakare som poliser. Det enkla svaret är därför att vi fortfarande är ett anständigt samhälle. I ett sådant samhälle dödar inte poliser civila mer än i undantagsfall. Av nöd och tvång, därför att någon annan utväg inte finns.

Annons

Annons

Vi är nog ganska få utöver Ebba Busch som vill leva i ett Sverige där polisen skjuter först och frågar sen. Riskerna att helt vanliga svenskar skulle riskera skjutas ihjäl är uppenbar. Och är det verkligen polisens roll att skjuta skarpt mot en omogen 14-åring med dålig omdöme som på grund av grupptryck ansluter sig till ett upplopp? Nej, är det självklara svaret.

Vilket inte handlar om att Sverige är slapphänt och attityden mot kriminella för förlåtande. Det handlar om att varje människoliv är viktigt, och att det i en demokrati och rättsstat måste finnas utrymme för andra chanser.

Att påskupploppen nu får sitt rättsliga efterspel är viktig. Fyra står åtalade efter upploppen i Örebro för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Straffskalan är lägst 2 års fängelse till livstid och åklagaren har yrkat på ett straff i mittenspannet samt utvisning för 3 av de 4 åtalade.

Sabbotage mot blåljusverksamhet är ett brott mot hela samhället. Den som väljer att delta i upplopp ska veta att samhället inte tar lätt på detta.

En demokrati måste klara av att möta även professionella koranbrännare som Paludan med demokratiska medel.

Lagstiftning handlar inte bara om brott och straff, det handlar också om prevention. Genom en straffskala på 2 år till livstid visar samhället tydligt att brottet är allvarligt och att den som begår brottet riskerar få spendera resten av sitt liv i fängelse. Det kommer inte förhindra ideologiskt drivna aktörer.

Annons

Annons

Men det kanske kan få någon ung människa att avstå från att delta i upplopp. Vilket i så fall är en fullt tillräcklig vinst med lagstiftningen, utöver de straff som väntar den som som väljer att sabotera samhällsviktiga verksamheter.

En demokrati måste klara av att möta även professionella koranbrännare som Paludan med demokratiska medel. Hela poängen med demokrati är att även de åsikter och ståndpunkter vi föraktar har en plats.

Att kasta sten och sabotera blåljusverksamhet på grund av en ensam idiot med en koran är inte rimligt. Och den som väljer att göra det riskerar utöver långt fängelsestraff bidra till att springa högerextremisternas ärenden och göra Sverige än mer splittrat.

Det vinner ingen på.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan