Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Varning för antiabortrörelsen!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch med sitt kontrakt med svenska kvinnor. Foto: TT.

Annons

På självaste midsommarafton nåddes vi av beskedet att den amerikanska Högsta domstolen nu gör det möjligt för enskilda delstater att förbjuda abort. Beslutet var inte alls oväntat men när det till slut kom gick det en stöt genom världen. Och genom USA. En majoritet av den amerikanska befolkningen är för den aborträtt som tidigare gällt, men juristerna i Högsta domstolen kan köra över vilken opinion som helst. Trots att Donald Trump (motvilligt) lämnade Vita Huset för snart två år sedan, fortsätter hans reaktionära presidenttid att spöka i Högsta domstolen.

Man behöver inte vara extremt insatt i svensk politik för att se att KD är det parti där antiabortströmningarna lever som starkast och så har det varit sedan partiet bildades.

Annons

Annons

Rätten till abort är en grundläggande rättighet i varje demokrati. Det tog årtionden efter årtionden av debatt och kampanj för att till slut tillerkänna kvinnor denna självklara rätt över den egna kroppen och när den rätten hotas ska det ses som ännu ett tecken på en auktoritär vändning i världen. Närhelst och varhelst auktoritära och konservativa idéer vinner terräng är det alltid kvinnors situation som försämras. Några tusen år av ackumulerad patriarkalism är inget att leka med. Den ligger där under ytan och kan snabbt aktualiseras när samhällen kantrar högerut.

Finns det någon risk för att antiabortrörelsen får vind i seglen i Sverige? Nej, inte någon omedelbar risk. Partierna i den svenska riksdagen ställer officiellt upp på den gällande svenska abortlagstiftningen. Men det är just officiellt.

Det finns två partier som inte går att lita på i frågan. Det ena är naturligtvis Sverigedemokraterna, ett parti som för övrigt aldrig lyckats attrahera några breda skikt av den kvinnliga väljarkåren. Det andra partiet är kristdemokraterna.

Officiellt ställer KD upp på gällande abortlagstiftning. Samtidigt lyckas partiet på olika sätt ständigt sända ut sina antiabortvibbar. De flesta minns fortfarande Lars Adaktussons röstande i EU-parlamentet och kanske till och med hans samröre med den amerikanska antiabortorganisationen ADF. Och den kvinna som partiet utsett till ordförande för sitt kvinnoförbund och uttolkare av feminismen, Sarah Kullgren, har bakom sig en aktiv tid som abortmotståndare. KD:s försvarspolitiska talesman Mikael Oscarsson var med och grundade antiabortstiftelsen Ja till livet som sedan döptes om till Människovärde. Han har kallat abort för ”avlivning”.

Annons

Annons

Man behöver inte vara extremt insatt i svensk politik för att se att KD är det parti där antiabortströmningarna lever som starkast och så har det varit sedan partiet bildades. Officiellt ställer partiet upp på den svenska abortlagstiftningen från sjuttiotalet, men samtidigt finns det även i partiets topp personer som i grunden svävar på målet när frågan kommer upp. Dalarnas egen Lennart Sacrédeus, som i höst kan komma in i riksdagen, har också en reaktionär hållning i abortfrågan. Denne abortmotståndare ersatte under våren en sjukskriven Adaktusson i riksdagen!

KD är officiellt för den svenska abortlagstiftningen. Samtidigt är det talande att det partiet vill skriva in i grundlagen är ett Ja till livet. Och Ja till livet är verkligen en förskönande beteckning som rymmer en svårt konservativ syn på aborträtten. KD:s bisarra kamp för samvetsfrihet, alltså att barnmorskor inte ska behöva vara med vid aborter om det strider mot deras trosövertygelser, är också ett exempel på de strömningar som finns i partiet.

Det var därför det kändes helt absurt när KD-ledaren i veckan gick ut med sitt kontrakt med Sveriges kvinnor. Hon vill att samtliga riksdagspartier undertecknar det. Men det är i KD som problemen finns och hennes utspel kan jag inte uppfatta som något annat än ett desperat försök att rädda ansiktet på ett parti som alltid, så länge det funnits, sänt ut antiabortvibbar.

Nej, något överhängande hot mot svensk abortlagstiftning finns inte. men det trodde nog ingen heller i USA för bara sju, åtta år sedan. Nu förbjuds abort i en rad delstater i det land som anser sig vara demokratins världscentrum.

Annons

Annons

Till toppen av sidan