Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Glädjande beslut för alla kvinnor och flickor i världen

Detta är en läsartext.

Deltagarna från Falun Borlänge: Maria Jalkenäs, kassör på disktriktsnivå Sverige Lettland, Ann-Katrin Hernandez Ekström, nyvald president i Falun Borlängeklubben samt Annika Nygårds, tidigare president i samma klubb. Foto: privat

Annons

Zonta är en människorättsorganisation som i samarbete med FN arbetar för att bygga en bättre värd för kvinnor och flickor. Av 1 120 zontaklubbar i världen finns två i Dalarna; en i Falun/Borlänge och en i Ludvika/Smedjebacken.

Medan större delen av Sveriges befolkning har firat midsommar så har en stor andel av svenska zontamedlemmar begett sig till Hamburg för sitt konvent, vilket hålls vartannat år. På grund av pandemin uteblev konventet för två år sedan, så nu var alla taggade att träffas och prata i verkligheten igen.

Annons

Annons

Mer än 2 000 kvinnor från hela världen samlades i Hamburg på konventet för att besluta om Zontas påverkansprojekt för de kommande två åren, rösta fram en styrelse och förstås mötas och ha trevligt tillsammans. Workshops och föredrag fanns också på agendan, liksom att ta ställning till flera modiga förslag som ska ta organisationen ett stort kliv in i framtiden.

Ukrainas två zontaklubbar var speciellt inbjudna och blev förstås uppmärksammade med stående ovationer.

Dag två på konvention utmynnade i ett mycket glädjande beslut för Sverige. Sveriges resolution om säkra aborter röstades igenom - äntligen, efter flera år av motstånd! 65 procent röstade ja!

”Vi är jätteglada över att vår resolution blev antagen på mötet i dag. Nu kan Zonta som organisation ställa sig bakom  och ställa krav på sina regeringar om kvinnors rätt till säkra aborter. Här tycks ju utvecklingen gått bakåt under de senaste åren, tyvärr, inte minst i USA”, säger de tre medlemmarna av Falun Borlänges zontaklubb som var med på konventet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan