Annons

Annons

Annons

Falu centrum

Insändare
Hälsoschema - en mardröm

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Runt om i landet hörs det protester från en ansträngd, utarbetad och utmattad vårdpersonal - som tvingas arbeta enligt en ny byråkratiskt reglerad arbetstid som saknar förankring hos de som är mest berörda av det – vårdpersonalen. Den nya regleringen går i kontrast till alla tidigare modeller av arbetstider.  Hälsoschema är ett rent mardrömsscenario för vårdpersonalen som ställs inför faktumet att det ska införas utan förankring hos de berörda. 

Annons

"Hur ska man orka?", "Hör mig!", "Se mig!" ropar personalen. 

Hälsoschema är en mardröm för vårdpersonalen.

Bild: TT

Det är en byråkratisk och hänsynslös modell som går stick i stäv mot alla mål om bra äldreomsorg och attraktiv arbetsplats

Annons

Det är en byråkratisk och hänsynslös modell som går stick i stäv mot alla mål om bra äldreomsorg och attraktiv arbetsplats.  Modellen innebär kortare arbetstider, färre lediga dagar, utspridd ledighet med sämre återhämtning, försämring av arbetsvillkor och i allra högsta grad försämring av kontinuiteten för de gamla. Och frågan är hur vårdtagarna påverkas när personalen har en sådan arbetsmiljö som gör dem utarbetade och stressade.

Och vad innebär modellen för framtida kompetensförsörjning inom ett av de viktigaste yrken; vård och omsorg?

När allt fler vittnar om svårigheter för återhämtning, psykosomatiska effekter och psykiska besvär av upplevd trötthet och utmattning så måste vi agera med kraft för de äldre och sjukas bästa och för vår personal som inte för allt för länge sen betraktades som hjältar för sin insats under pandemin.

Och med detta sagt så vill jag ställa en öppen fråga till Socialdemokraterna som har varit ivriga att införa modellen.  Tänker ni införa modellen i Falun och i fler kommuner i Dalarna?

Annons

En hållbar arbetsmiljö och hög kvalité inom vård och omsorg är vår förbannade skyldighet och vi i Medborgerlig Samling kräver därmed ett tydligt svar på vår fråga.

Katarina Gustavsson

Ordförande Lokalföreningen i Falun

Medborgerlig Samling

katarina Gustavsson.

Bild: Gabriel Ehrling Perers, Arkivbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan