Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Miljöpartiet och livets väv

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Liten fin vävstol på GAV Glimåkra i Oxberg. Foto: Göran Greider.

Annons

I torsdags, vid lunchtid, signerade jag böcker i Leksand på Lundells bokhandel. Få saker gör mig så glad som när det finns en välsorterad bokhandel i en mindre ort. Och för mig var det roligt att stå där på gatan och prata med folk som kom förbi, en väldig blandning av folk ska jag säga. Och plötsligt träffade min hustru på en arbetskamrat från sjukvården som hon inte sett på tjugofem år! Sådana sammanträffanden kan lysa upp en dag. Människor, en gång sammanvävda, vävs åter samman.

Jag har ju skrivit om alla partiledartal i Almedalen, trots att jag inte varit där. Jag borde också skriva om det tal Miljöpartiets Per Bolund höll. Men knivmordet där i Visby har på något sätt ställt sig i vägen.

Annons

Annons

Men det var inte bara boksignering; även politiska samtal ägde förstås rum. En äldre man uppvuxen i Hälleforsnäs i Sörmland – ganska nära mina uppväxttrakter - men sen länge bosatt i Leksand berättade om kursen han gått på Brunnsvik som ung. En ung man undrade vad jag tyckte om politiska vildar. En före detta medarbetare på DD kom förbi. En kvinna berättad om sin cancerbehandling. Och så vidare. Mycket folk!

På trottoaren låg min hund Stina. Ibland reste hon sig upp och skällde, varför vet ingen. Efteråt kastade vi oss iväg till Borlänge, för att jag på Domnarvets vårdcentral skulle ta min femte spruta mot Covid19.

*

Jag har ju skrivit om alla partiledartal i Almedalen, trots att jag inte varit där. Jag borde också skriva om det tal Miljöpartiets Per Bolund höll. Men knivmordet där i Visby har på något sätt ställt sig i vägen.

Det är en fullkomlig tragedi att en kvinna mördas av en man som verkar lida av psykisk sjukdom och dessutom visar sig vara en aktiv nazist. Ett samhälle kan egentligen inte skydda sig mot dåd av det slaget, i så fall skulle det behövas en polis nästan i varje hem. Jag är inget fan av Almedalsveckan – länge har det knappast varit något annat än de penningstinna lobbyisternas arena – men jag sörjer att ett öppet politiskt evenemang hemsöks av ett dåd av detta slag.

Litet måste jag ändå säga om Bolunds tal. Han är ingen stor talare, men har en starkt sympatisk och saklig utstrålning. Och han tar upp ödesfrågorna om klimatet som de andra partierna inte berörde särskilt mycket i sina tal. Det är livets själva väv som vår civilisation nu är på väg att riva upp. Frågan borde stå högst på dagordningen.

Annons

Annons

Ja, jag tror Miljöpartiet kommer in i riksdagen i höst. På gatan i Leksand mötte jag flera personer längre åt vänster som är beredda att stödrösta på Mp för att slippa den mest högernationalistiska regering i modern tid som annars väntar om Kristersson får bilda regering.

*

I tisdags åkte vi och köpte en vävstol! I Oxberg, där GAV Glimåkra vävstolsfabrik finns. Det är inte jag som ska väva, men nog blir man intresserad av vävstolar när man går runt i en vävstolsfabrik. Skyttlar, vävskedar och saker jag inte ens minns namnet på. Förtaget har tio anställda i lilla Oxberg med sina 150 innevånare. Det allra mesta av deras försäljning går till andra länder än Sverige, särskilt USA, men också Japan, Norge, Frankrike. De gör allt från scratch där i fabriken, träet i stolarna är mestadels björk, som det numera är litet ont om.

När köpet var klart tog vi vägen hem över Sollerön för att köpa jordgubbar. Broarna över till ön bjuder på några av de vackraste utsikterna jag vet och jag ropar alltid till inför den där skylten som varnar för – utter.

Vid Sollerön. Foto Göran Greider.

*

Idag lördag, går Komidsommarfestens marknad återigen av stapeln i Dala-Floda, efter några års pandemiuppehåll. Jag har saknat Kofesten. Jag kommer att stå där med mina böcker och prata med folk som går förbi. Och säkerligen oroa mig för regn.

Men att käfta med folk är att väva relationer och samhälle. Också litteraturen är ett slags vävstol, om än enklare att hantera och förstå sig på.

Annons

Annons

Till toppen av sidan