Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Läsartext
Hemlig resa för HjärtLungs äldre medlemmar från Borlänge

Text: 

Detta är en läsartext.

Ulf Jonasson rattade bussen, Inger Backlund guidade och Leif Svensson och Gullmai Johansson var reseledare. Foto: Kaare Andersson

Bild: Läsarbild

Annons

En härlig sommardag arrangerade HjärtLung-föreningen i Borlänge, traditionsenligt, en hemlig resa för medlemmar som är 80 år eller äldre.

Med Ulf Jonasson vid ratten klev resenärerna ombord på bussen som ställde kosan söderut. I spänd förväntan gissade deltagarna på olika resmål men hamnade efter en halvtimme vid första målet som var Café Wahlman i Hedemora, inrymd i den tidigare Apoteksgården som var en av få byggnader som inte blev helt ödelagd i samband med den stora stadsbranden 1754. Här bjöds man på kaffe och smörgås och här anslöt också guiden Inger Backlund som följde med och guidade resenärerna på ett mycket förtjänstfullt sätt.

På väg mot nästa resmål kunde Inger Backlund ge en uttömmande beskrivning av Hedemoras historia och man passerade även byn Hamre där det finns ett mycket uppskattat ridhus för barn och ungdomar med funktionshinder och där prinsessan Viktorias häst Gallur, en gåva från en rysk delegation, står stallad.

Annons

Annons

Nästa resmål blev Gudsberga kloster, som uppfördes på mark som Näs bys Kungsgård skänkt till Cistercienmunkar från Alvastra, på 1400-talet. Klostret som var rikt upphörde dock när Gustav Vasa lät staten överta det. I dag återstår endast ruiner av klostret.

Vid Klosters museum fick deltagarna sträcka på benen och inne i muséet kunde Inger Backlund berätta om des historia och hur det drivs i dag. Bl.a. finns en anrik Engelsk park som man kan besöka,

Genom vackra, slingriga grusvägar, kantade av vacker barrskog passerade man så den högsta kustlinjen, 175 m över havet, dit inte havsnivån nådde i samband med att inlandsisen smälte, innan man kom farm till nästa resmål, Stjärnsund. Här kunde Inger berätta om Christopher Polhem och Polhemsmuséet som är inrättat i den gamla prästgården.

Efter ett snabbstopp vid Silfhytteå, där Inger kunde berätta att det funnits silver, innan det blev järnbruk, fortsatte så resan till Långshyttan där man serverades lunch på Abbes restaurang.

På hemvägen fick deltagarna bland annat se exempel på de välkända Husbydörrarna, som fortfarande finns kvar på byggnader i trakten med sina tre tydliga rutmönster som symboliserar Födelsen, Livet och Döden. Man tittade också på den gräsmatteodling som finns i Dala Husby, som sedan säljs som färdig gräsmatta på rulle.

Annons

Trötta men nöjda efter en mycket intressant och trevlig dag återvände man sedan till Borlänge med mycket mer kunskap om Husbyringen som alltså var målet för dagens hemliga resa.

I Klosters museum fick deltagarna information om Husbyringen och dess historia. Foto: Kaare Andersson

Bild: Läsarbild

Deltagarna lät sig väl smaka av lunchen i Långshyttan. Foto: Kaare Andersson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan