Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskRasmus Paludan i Dalarna

Göran Greider
Läs Koranen! Läs Bibeln! Men bränn dem inte!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Poliser när Paludan är igång.

Bild: Mikaela Lundblad

Annons

”Strunta i koranbrännaren”, det skrev jag när det blev känt att den danske antimuslimen och provokatören Rasmus Paludan ansökt om tillstånd att demonstrera i Falun och Borlänge den 23 juli. Frågan är om ens ordet provokatör är lämpligt i sammanhanget – men jag vill inte skriva ut något starkare ord.

Nu har i vart fall polisen bestämt att han inte får demonstrera på de platser han ursprungligen ansökte om. Han får stå på andra platser. Det är alltid något. Att han ville ställa sig mitt i Tjärna Ängar och bränna en religiös bok är ju bara därför att han hoppades på att några vettvillingar skulle angripa honom. Jag är i grunden förvånad över att polisen ens ger honom tillstånd att uppträda i offentligheten och turnera genom Sverige i hopp om att orsaka kravaller. I flera andra länder, stabila EU-länder, får han inte göra det.

Annons

Annons

Bättre att läsa Koranen än att bränna den. Och allra bäst är att överhuvudtaget inte låta religion blanda sig i politiken överhuvudtaget

Yttrandefriheten ska vara stark i ett demokratiskt samhälle. Men den är inte, och kan inte, vara obegränsad och ovillkorlig. De som hävdar det menar jag är ett slags yttrandefrihetsfundamentalister. Men att så pass många människor – även vuxna föräldrar - i utsatta områden deltog i kravallerna mot polisen är lika förkastligt. Det polisen utsattes för i påskas var helt enkelt förskräckande.

Bra gjort är det hursomhelst av samtliga partier i Falu kommunfullmäktige att nu gå ut och uppmana alla att ignorera Paludan. ”Vi som företrädare för de politiska partierna i Faluns kommunfullmäktige har enats om att vi inte ska bidra till att ge Paludan den uppmärksamhet han så desperat söker.”

I skrivande stund har jag inte sett att partierna i Borlänge går ut med samma budskap. Men det borde de göra. Själv har jag ju faktiskt läst Koranen. För några år sedan skrev jag på denna ledarsida en stillsam och resonerande artikel om det: ”Korta anteckningar efter att ha läst ut hela Koranen”. Som alla religiösa urkunder är den ömsom oerhört långrandig och mycket gammeldags, men den är stundtals också oerhört vacker och rymmer samma grundbudskap som Nya Testamentet.

Annons

Annons

När min artikel om Koranen publicerades fick jag upprörda brev som anklagade mig för att ha blivit islamist. Bara det är ju inte riktigt klokt. Det visar hur löjligt uppjagade stämningar det finns.

Bättre att läsa Koranen än att bränna den. Och allra bäst är att överhuvudtaget inte låta religion blanda sig i politiken överhuvudtaget. Det slutar alltid illa. Tro vad du vill tro, men pådyvla ingen annan din tro. Läs Bibeln! Läs Koranen! Läs Bhagavadgita! Läs! Och bränn aldrig!

Annons

Annons

Till toppen av sidan