Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Edens lustgård och en valrörelse

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Från vår äng. Foto: Göran Greider.

Annons

Varje kväll när jag går ut med hunden kommer katten hoppande eller smygande efter oss. Plötsligt rusar hon fram ur ett buskage, inte för att hälsa på mig, utan på hunden. Sedan klättrar hon upp i ett äppelträd och därefter följer hon med oss ner till älven för att se det sista ljuset över vattnet.

Lisbet och Stina, katten och hunden, de är verkligen goda vänner. Men varför blir man så egendomligt glad när man ser olika djurarter som tycker om varandra? Kanske är det bilden av Edens lustgård som kommer för en? Fred mellan både mellan människor och mellan varg och lamm. Jag har för mig att det i gamla Fantomenäventyr finns ett sådant Eden, eller minns jag galet?

Annons

Att se en ganska bråkig katt stryka sig med nosen mot den gamla gråhåriga hundens nos fyller en hursomhelst med – hopp.

Annons

Att se en ganska bråkig katt stryka sig med nosen mot den gamla gråhåriga hundens nos fyller en hursomhelst med – hopp.

Vår egen art befinner sig istället i krig mot naturen och praktiskt taget alla arter där. I veckan som gått har fyra olika miljöorganisationer – Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Skydda skogen – haft varsitt debattinlägg inför valet på denna ledarsida. Det skulle ha varit ytterligare några organisationer, men semestrarna kom nog i vägen och de fick inte iväg sina bidrag och de kommer senare.

Men miljö- och klimatfrågorna borde stå i centrum för varje valrörelse. Klockan tickar mot apokalypsen. Själv har jag länge grubblat om jag ska lägga min stödröst i riksdagsvalet på miljöpartiet – både för att det behövs en mycket starkare grön dimension i politiken, och för att vi ska slippa en högerkonservativ regering som – var så säker - kommer att slå hårt mot såväl välfärden som mot allt grönt tänkande.

På lokalplanet är Miljöpartiet inte sällan riktigt jobbiga, inte minst i Dalarnas regionpolitik, där partiet lydigt travat med de borgerliga som vill privatisera så mycket de kan. Och i Stockholm finns antagligen en av de mest avskydda miljöpartisterna överhuvudtaget, Daniel Helldén heter han. Många på vänsterkanten i Stockholm gav honom sin stödröst i förra valet – varvid han efter valet tog steget över till de borgerliga.

Annons

Annons

Nej, jag är inte miljöpartist. Jag vill att socialdemokratin ska skaffa sig en grön politik också, vilket de i allt mindre grad numera har.

Vad skulle min hund och min katt rösta på? Katten är nog en grön anarkist. Hunden misstänker jag är en socialdemokrat på vänsterkanten.

*

Högsommar. Och åskregn. Under schersminen ligger den vita blommen efteråt i gräset. Doften driver genom den klara luften. Det är befriande. Jag har stressat alldeles för mycket de senaste månaderna och känner mig rättså utarbetad. Men på måndag går jag på semester! Det känns som om grindarna till Edens lustgård till slut är på väg att glida upp.

En morgon skrev jag denna lilla morgonpsalm:

Det finns på denna sida

ett hemligt ljus.

Det lyser upp ett hjärta,

det når ett hus.

Men ljuset färdas tyst

och utan mål - -

Du ser små vågor i

en vattenskål.

Ett ljus i rörelse,

ett hemligt sken,

en tystnad som berättar,

en svävande sten.

Samtidigt vet jag att ett vanvettigt krig pågår inte så långt bort från oss. Trots det måste man leta efter den där stilla tilliten som alltid finns där: Utan den intet hopp.

*

Från och med måndag och en vecka framåt skriver Sofie Eriksson dagliga krönikor på ledarsidan. Hon är numera riksdagsledamot för (s), en av de yngsta skulle jag tro och hon ser på världen från sitt Grängesbergperspektiv. Men hon är dessutom en politiker som också är i besittning av ordens makt.

Efter den veckan kommer Per Lindvall – den vasse ekonomen som ofta medverkat på denna sida – att skriva krönikor under en vecka. Därefter är både Robert Sundberg och även jag tillbaka i selen. Då lämnar vi Edens lustgård för att följa valrörelsen som vi hopps inte ska leda till något helvete.

En bra sommar önskar jag alla läsare!

Annons

Annons

Till toppen av sidan