Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Desinfekteras offentliga toaletter?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nog måste det väl finnas någon riktlinje, även om man inte kan tro det, standarder och bakterietester. Offentliga toaletter kanske gör folk sjuka oftare än vad vi nu känner till och vill medge? Foto: Janerik Henriksson /TT

Annons

Toaletter är en plats med mycket bakterier som vi inte vill ha! Offentliga toaletter på restauranger, matvaruaffärer, bibliotek, köpcentra, kyrkor och annat, borde inte tillåtas vara öppna om de inte desinfekteras och städas ordentligt beroende av besöksfrekvens. Väggarna ska ha material som går att desinfektera om det stänker upp kroppsvätskor (bajs, kräks, kiss, hostslem) på en yta. Toalettsitsen ska rekommenderas vara nedfälld om man fällt upp den. Ingen gillar att påbörja ett toalettbesök med att själv få fälla ned den vilket kräver att man tar i den med fingrarna.

Inom vården är basala hygienrutiner extremt viktigt eftersom sjuka är mer mottagliga för infektioner. Urinvägsinfektioner och lunginflammationer är vanligast. Vårdrelaterade infektioner är vanliga och cirka fyra personer dör varje dag. Även det en kostnad på sju miljarder kronor per år.

Annons

Annons

Inte heller alla som sätter sig på en offentlig toalett på stan är kärnfriska

Inte heller alla som sätter sig på en offentlig toalett på stan är kärnfriska. Själv sätter jag mig inte ofta på en offentlig toalett. Det blir att stå upp. Det är sällsynt att komma in på en fräsch toalett, tyvärr, och även om man ser till städpersonalen med sina vagnar så kan man ibland förnimma en ofräsch odör. Friska kan ha balans mellan egna bakterier. Och är huden hel så har den egna kroppen ett försvarssystem, men har man sår är barriären öppen för att ta emot allehanda lort. Likaså om något man petat på kommer in i näsan eller munnen. Hur stor infektionsdos vi får- det vill säga hur mycket av det smittsamma, då kan det räcka med ytterst lite. När det gäller Vinterkräksjukan räcker det med 50 små viruspartiklar.

En person som hade ett sår på en hand gjorde smörgåstårtor, som på grund av platsbrist, placerades i rumstemperatur tills avlämning. Då började bakterierna växa till. De som åt av smörgåstårtan fick halsfluss. Vid smittspårning visade det sig att smittan kom från personens sår. Halsflussutbrott orsakade av streptokocker i ett sår.

Varför borde offentliga toaletter desinfekteras? Sitter man på en toalettring sitter man där många andra suttit. Det är varmt och skönt, lite fuktig miljö så bakterierna växer till – de fördubblas väl runt var tjugonde minut. Du reser dig upp och drar upp byxorna och det ofräscha följer med dig inuti kläderna.

Annons

För oss kvinnor som har kort urinrör och lätt kan stöta i kanten på toasitsen vid urinrörsmynningen, går bakterierna rakt in (tarmbakterier-som kan orsaka urinvägsbesvär är E-Coli, Klebsiella och Enterokocker) där de snabbt rikligt förökas. Just där är vi kvinnor mycket känsliga för infektioner. Att intimtvätta sig med en kö utanför toadörren blir stressigt. Urinvägsinfektioner är inte roliga att ha och ska tas på allvar.

Annons

Offentliga toaletter kanske gör folk sjuka oftare än vad vi nu känner till och vill medge?

Många har bakterier i urinet utan att ha symtom, och urin kan droppa på toalettstol och golv. Likaså kan avföring säkert hamna på fler ställen än där det är avsett. Och eftersom ett gram avföring innehåller 10 000 000 000 000 mikroorganismer så förstår den som läser detta att det inte är nyttigt att få det på sig. Vi människor lossar dessutom cirka 10000 mikroorganismer per minut via huden. Tio procent av dessa är patogener.

Mässling, den mest smittsamma sjukdom vi har, är en luftburen smitta och kan hålla sig kvar i rummet två timmar. Salmonella kan man vara bärare av länge. Det finns också multiresistenta bakterier. Och på dem biter inte viktiga antibiotika. Förr blev man oftast smittad vid utlandsresor. ESBL (samlingsnamn för mer än 500 olika enzymer) bildande bakterier sprids via händerna efter toalettbesök.

Ytdesinfektion bör användas när någon kissat på toalettringen eller på sidan och det måste gnuggas för att bakterierna ska gå bort med etanolbaserat med tensid (rengöringsmedel) det ska vara märkt med plustecken. De kan vara märkta med +75, +72 eller +45 och är bruksfärdiga lösningar. Virkon med tensider är inte etanolbaserat och används för större ytor. Och det tar bort bakterier såväl som virus. Ättika är också bakteriedödande och funkar att städa med.

Annons

Restaurangkök sägs ha stenhårda bestämmelser vad gäller förvaring och rutiner med mera, därför att så många drabbas om något går fel.

Gör något åt offentliga toaletter på allvar. Nog måste det väl finnas någon riktlinje, även om man inte kan tro det, standarder och bakterietester. Offentliga toaletter kanske gör folk sjuka oftare än vad vi nu känner till och vill medge? Är er toalett desinfekterad och fräsch- eller osynligt äcklig?

”Studenten”

Annons

Annons

Till toppen av sidan