Annons

Annons

Annons

Insändare
Ge fastighetsbolagets vinst till skola och omsorg

För några år sedan beslutades att de fastigheter som Ludvika kommun äger skulle föras över till det kommunala fastighetsbolaget LKFAB. Argumentet för detta var att man då skulle få ner avskrivningskostnaderna för fastigheterna rejält.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Något som innebär att mer pengar kan användas till bland annat underhåll.

En annan poäng med överföringen, som man talade en hel del om inför överföringen av fastigheterna var att man då skulle kunna sänka kommunens hyreskostnader med i storleksordningen 10 miljoner om året. Något man exempelvis gjort i Hedemora.

En av de som var flitig med att prata om sänkta hyror var fastighetsbolagets ordförande Ingvar Henriksson. Men så fort fastigheterna förts över till fastighetsbolaget försvann alla tankar på att sänka kommunens hyreskostnader. Då var det tvärtom viktigt att alla pengar stannade i fastighetsbolaget.

Annons

Annons

Syftet med bildandet av ett kommunalt fastighetsbolag och överföringen av fastigheterna var också att få en effektiv fastighetsförvaltning som bekostas enligt självkostnadsprincipen. Trots det agerar kommunfastigheter som ett privat vinstdrivande bolag, och lägger på vinstmarginal på sina hyror till kommunen. En sällsynt märklig variant av självkostnadsprincip.

Resultatet har blivit att fastighetsbolaget under de två senaste åren gjort en vinst på 20 miljoner kronor på att hyra ut fastigheter till kommunen. Ett helt vansinnigt upplägg, där miljoner överförs från skolor, förskolor och äldreboenden till vinster i ett kommunalt fastighetsbolag. Likheten med giriga riskkapitalister som plockar pengar ur skolor, sjukhus och äldreboenden är påtaglig.

Att detta tillåts ske samtidigt som man dessutom tvingar fram stora besparingar inom både skola och äldreomsorg gör det hela ännu värre.

De vinster som skapats i fastighetsbolaget hör hemma i välfärden. Därför bör de 20 miljonerna omgående återföras till välfärden och hyrorna sänkas för att minska kostnaderna inom skola och äldreomsorg.

Ett kommunalt fastighetsbolag som dränerar välfärden på resurser har vi ingen glädje av, då vore det bättre att avveckla bolaget och återföra fastighetsförvaltningen i direkt kommunal regi.

Lars Handegard, Oppositionsråd Vänsterpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan