Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Peter Hultqvist: Makten hägrar för högern och SD behövs för att nå den

Krönika: Sverigedemokraternas vitbok

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Valknappar med partisymbol för Sverigedemokraterna. Foto: Ola Torkelsson / SCANPIX.

Annons

Så presenterades den nyhet som redan innan var väl känd. I kölvattnet kom några nervösa ryckningar och beklaganden, men sedan rann den ut i det allmänna nyhetsbruset. En krusning på ytan. Jimmie Åkesson behövde inte ens kommentera.

Det handlade om att SD:s egen vitbok visade att partiet har nazistiska och fascistiska rötter. Nu visar det sig att alla de som uppmärksammat detta haft helt rätt. SD:s ledning, som hela tiden försökt slira sig ur detta med kommentarer som ”känner inte till” eller ”var inte med då”, blev avklädda inför detta beklagansvärda faktum.

Kanske fanns tanken på semester, sommarstiltje och att ingen brydde sig längre med i kalkylen när vitboken presenterades mitt i sommaren. Och självklart blev tystnaden från SD:s samarbetsvänner inom den övriga högern total.

Annons

De gamla nazisterna och fascisterna hann självklart med att överföra sin draksådd till partiet SD innan flera av dem gick ned i graven. Men det är inget som Kristersson, Busch eller den nye liberale partiledaren Pehrson tycks reflektera över.

Annons

Makten hägrar och SD behövs för att nå den. Så enkelt är det för högern.

Jimmie Åkesson skrev den 10 juni 2021: ”Till skillnad från Magdalena Andersson och hennes socialdemokrater kommer vi varken att lämna eller överge våra rötter.”.

Nu säger en ledande SD-företrädare att det ”känns svettigt”. Någon annan pratar om ”ont i magen”. Alltihop är bara ytligt tramsande, eftersom rotsystemen har varit väl kända i SD-toppen. Det är ingen nyhet för någon. Och Jimmie Åkesson överger som bekant inte rötterna.

Om SD:s pinsamma historia dyker upp i valet så kommer man att värja sig med att ”SD är något annat idag än för 30 år sedan”. Men samtidigt har historier av nazist- och rasistskandaler samt kriminalitet under alla dessa år tvingat fram frekvent offentlig byktvättning.

De gamla nazisterna och fascisterna hann självklart med att överföra sin draksådd till partiet SD innan flera av dem gick ned i graven.

Och i den offentliga debatten är alltid SD:s udd riktad mot invandring, andra kulturer och gör därmed på klassiskt högerextremt sätt sitt för att motsättningarna i Sverige ska öka.

Men högern vill sopa undan och glömma SD:s politiska linje. Kristersson riktar till och med beröm till SD för deras uthållighet. För mig framstår detta enbart som rent politiskt förfall och en kapitulation som slutligen bevisar den moderata substanslösheten.

Annons

Annons

Det är skarpt läge i höstens val. Frågan om människors lika värde står på dagordningen. Att släppa fram det blå-bruna blocket till regeringsmakten innebär att krafter som medvetet slår sprickor mellan olika grupper i samhället får ett inflytande.

Samtidigt ska detta kombineras med ett gynnande av de redan välbeställda, privatiseringar och dåligt genomtänkta marknadslösningar. Detta är en farlig och explosiv cocktail!

Alternativet måste vara att arbeta för att utjämna ekonomiska klyftor, göra en ordentlig pensionssatsning, genom arbete och kunskaper i svenska integrera invandrare, stegvis avskaffa marknadsskolan, åter hitta en rimlig balans mellan samhällets inflytande och marknad, se till att skola, vård och omsorg får ökade resurser, ta krafttag mot arbetskriminalitet och se till att kollektivavtal alltid gäller.

Slutligen måste alla inse att vi kommer inte undan klimatförändringarna. De är i högsta grad en realitet. Därför måste samhället ställas om för att minska utsläpp och rovdrift. Det borde finnas ett kylskåp för politiker som inte begriper detta för mänskligheten avgörande faktum.

Bland de högerextrema tycks insikten om detta vara mycket begränsad.

Peter Hultqvist (S). Foto: Ali Lorestani / TT.

Peter Hultqvist

(S)

Annons

Annons

Till toppen av sidan