Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Miljöpartiet har 15 procent – men inte här utan i Tyskland

Miljöpartiet

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiet har 11,5 procent, ja 13,9 procent. Förresten, partiet har 14,8 procent. Och det är rimligt med tanke på att klimathotet till följd av den globala uppvärmningens ökade koldioxid i atmosfären varit i centrum i debatten de senaste åren.

Men Miljöpartiet har ju inte så högt väljarstöd, blir invändningen även om det med klimathotet och globala uppvärmningen är korrekt. Jo, invändningen om MP-stödet stämmer. För de nämnda väljarstöden i parlamentsval är från Finland, Österrike och Tyskland åren, 2019, 2019 och 2021.

Förresten så har Miljöpartiet fått 11,5 procent i val i Sverige, som i Finland. Fast här var det i valet till Europaparlamentet i maj 2019, inte i riksdagsvalet året innan. I det fick MP 4,4 procent. Och nu i mätningarna har MP svårt att nå över fyra procent i stöd utan är under nivån för spärren till riksdagen.

Annons

Annons

I en av de få opinionsundersökningarna i juli, från SKOP publicerad 25 juli och gjord 8 till 11 juli, fick MP 3,6 procent. Det var en ökning från 2,9 procent i institutets förra mätning som kom 19 april. Men det är under riksdagens spärrnivå på fyra procent.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund håller pressträff under Almedalsveckan 7 juli. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Orsaken till att MP i Sverige går emot trenden i flera andra länder, där miljöpartier ökat och kan nå uppåt 15 procent, och har svårt att få högre stöd och framgång är svårt att förklara. I samtliga länder driver miljöpartierna, likt i Sverige, klimatfrågan och vikten av att minska utsläpp av koldioxid.

En del skillnader finns dock mellan länderna, som att miljöpartiet i Finland, De Gröna, är för kärnkraft, och att miljöpartiet i Österrike är med i en borgerligt ledd regering medan miljöpartierna i Sverige, Finland och Tyskland är med i, eller stöder, socialdemokratiskt ledda regeringar.

I en del länder har miljöpartiet ett stöd som är på samma nivå som partiet i Sverige, runt fyra procent. Så är det i Norge där Miljöpartiet De Gröna, MDG, fick 3,9 procent i valet till stortinget i september i fjol. Men det var det bästa resultatet för partiet. MDG hade före 2013 inte plats i stortinget. I regionvalet 2019 fick MDG hela 7,6 procent.

I andra länder samarbetar miljöpartier ofta med Socialdemokraterna och sitter i regeringar med partiet. Men i Österrike regerar De Gröna med de borgerliga. Och i en del tyska delstater och större städer styr De Gröna med de borgerliga. Det kan påminnas om att i Sverige för 20 år sedan förhandlade MP med Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om att bilda en fyrpartiregering som hade 35 procent av mandaten i riksdagen och var tänkt att tolereras av Moderaterna, ett parti på 15 procent.

Annons

Annons

Det var då. Högern i Sverige nu bedriver en kampanj mot Miljöpartiet, dess politik och företrädare. Syftet är att partiet ska få mindre än fyra procent av rösterna och åka ur riksdagen. Det skulle underlätta för partierna till höger, alltså Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, att få majoritet i riksdagen och att moderatledaren Ulf Kristersson blir statsminister efter valet.

De partierna har en politik som inte skulle minska utsläppen av koldioxid lika mycket som MP vill. En M-ledd regering skulle i sakfrågan om bekämpningen av klimathotet och åstadkomma grön omställning inte prioritera åtgärder för att åstadkomma det. Ulf Kristersson har i en intervju i Dagens Nyheter nyligen som hade klimatfrågan som tema sagt att hans mål "är inte att människor ska ställa om sina liv". På frågan om Sveriges klimatmål bör skärpas svarar han nej.

MP har fått uppmärksamhet när partiet nu har motarbetats av krafter till höger. Det kan bidra till att MP får så många röster att partiet klarar sig kvar i riksdagen

Hos partier, politiker och väljare till höger finns ett motstånd mot sådant som vindkraft, och förstås högt pris på bensin och diesel. Miljöpartiet utmålas från högerhåll som de som vill ha vindkraft som många inte vill ha där de bor eller har fritidshus, och att rå för höga bensin- och dieselpriser och annat som plastpåseskatten.

Detta negativa utmålande av MP sker trots att vindkraft byggs ut i flera länder oavsett regeringar, som i Tyskland som haft borgerligt ledd regering i 16 år, och har byggts ut mycket i norra Sverige där få personer (väljare) bor. Och flera borgerliga partier har varit för reduktionsplikten som är en av faktorerna som ger högre pris på diesel och bensin när biodiesel respektive etanol blandas i dem. Och plastpåseskatten drev Liberalerna igenom i januariavtalet.

Annons

Annons

MP har något högre stöd bland yngre välutbildade kvinnor som bor i större städer och målas därmed ut som ofolkligt. Konstigt nog framställs nya L-partiledaren Johan Pehrson som folklig trots att hans parti har något fler anhängare bland medelålders välutbildade män med goda inkomst och bra bostad i främst samma större städer som MP har sitt högre stöd.

MP har fått uppmärksamhet när partiet nu har motarbetats av krafter till höger. Det kan bidra till att MP får så många röster att partiet klarar sig kvar i riksdagen. I så fall blir det en framgång för partiet, även om det är långt ifrån de 15 procent som miljöpartiet De Gröna har i Tyskland.

Annons

Annons

Till toppen av sidan