Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Oligarker anledningen till kriget

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Medan ett kommande val i Sverige delvis kan betraktas som en flugskit på världens tapetvägg, fortsätter Putins krig i Ukraina. Denna konflikt fick nyligen en ny, aktuell vinkling när ”Der Spiegel” intervjuade källan till ”The Panama Papers” och Expressen hakade på. Artikeln visar hur centrala ryska – och ukrainska – oligarker är som anledning till detta krig.

Inte ens ”Folkets tjänare” Volodymyr Zelenskyj är helt oberörd av fenomenet oligarker. Bara kort tid före krigsutbrottet låg Zelenskyjs popularitetssiffror i botten (23 %). Varför? Jo, han (och tre gamla ungdoms- och artistvänner) var själva delägare i ett nätverk bestående av offshore-bolag. Och hans samröre med en ökänd och åtalad ukrainsk oligark, Ihor Kolomojskyj, ifrågasatte hans trovärdighet.

Annons

Mars 2022. Flyktingar som ger sig av från Ukraina. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.

Annons

Att delta i denna korrupta dans kring guldkalvar var nästan ett måste för kända, rika och högt uppsatta ukrainare. Så även i Ryssland. Och det ger anledning att titta på ytterligare ett av Putins skäl att starta kriget, kanske det viktigaste. Låt oss titta in i hans huvud.

I hans värld är Ryssland och Ukraina ett land, och har alltid varit så – glömt är att svenska/nordiska vikingar till stor del grundade ”Kievrus” (Kievriket, 800 – 11/1200-tal). I detta evigt enade Ryssland är oligarkerna landets ekonomiska elit och Putin dess samordnande kraft (se ”Der Spiegel”). Att en del av detta rike – Ukraina – motsätter sig en sådan ordning är liktydigt med en revolution mot Rysslands överhöghet.

Delar av Ukraina i ruiner. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Ser man det så, är ”den militära aktionen” i Ukraina logisk. Man måste kväsa en revolution, och kallar gärna revolutionärerna nazister. Här har vi det ekonomiska motivet till invasionen. Det politiska motivet är de arkaiska stormaktsdrömmarna, modell 1700-, 1800- och 1900-tal. Mot dessa var den rysktalande juden Volodymyr Zelenskyj tvungen att vända sig.

Eller fly, kanske för att njuta av ”oligarkaiska” skalbolagspengar på Cypern eller annorstädes. I stället för detta valde han motstånd och hjältestatus. Lyckas han, kan det öppna betydande sprickor i oligarkers och andras mångmiljardärers grepp över världsekonomin och deras utsugning av länders offentliga sektorer världen över. Ukrainas kamp är värd allt stöd.

Annons

Skalbolag i skatteparadis innehåller också pengar från ”gråzoner” likt svenska privatskolor, privat vård och omsorg. Vill vi stoppa detta spel, som dränerar oss på miljarder i skattepengar varje år? Vill vi bli världens flugskit med en allt fattigare välfärd? Nej, valet borde också i Sverige bli en röst på ”Folkets tjänare”.

Erik Eriksson, Ph.D, debattör, omvärldsresenär, mångårig kommunalpolitiker

Annons

Annons

Till toppen av sidan