Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Vi minns Hiroshima och Nagasaki

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Steg för steg lämnar Sverige sin tradition av nedrustning och kärnvapenmotstånd", skriver insändarskribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

I augusti 1945 fällde USA atombomberna över Hiroshima och Nagasaki, den enda gången dessa massförstörelsevapen använts i krig. Över 200 000 människor dog och mångdubbelt fler drabbades av skador och sjukdomar - då och i generationer efteråt.

När FN några månader senare bildades löd dess första resolution: "att inrätta en kommission som ska framlägga konkreta förslag i syfte att eliminera atomvapen och andra massförstörelsevapen från de nationella arsenalerna."

Annons

Annons

För fem år sedan antog FN:s Generalförsamling TPNW, en konvention som förbjuder kärnvapen. 22 januari 2021 blev den internationell lag, 90 dagar efter att femtio länder ratificerat. Idag är siffran 65, en tredjedel av jordens länder. Sverige hör tyvärr inte till dessa trots att vi har en stark tradition av motstånd mot kärnvapen och tillit till FN.

I samband med regeringens NATO-ansökan i våras sade statsministern att Sverige skulle göra samma uttalande som Norge och Danmark, nämligen att inte tillåta kärnvapen på svenskt territorium.

Men den 5 juli skrev utrikesminister Ann Linde i sitt brev till NATO:s generalsekreterare att Sverige accepterar kärnvapnens centrala roll i Nato, vilket betyder att kärnvapen kan placeras i Sverige och att svenska soldater kan tvingas delta i användning av kärnvapen.

Steg för steg lämnar Sverige sin tradition av nedrustning och kärnvapenmotstånd. Denna trend kan och måste brytas:

Sverige bör omedelbart underteckna FN:s kärnvapenförbud.

Cecilia Bergh, Falu FN-förenings styrelse

Annons

Annons

Till toppen av sidan