Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Ygemans politiska åtel - lagvidrigt och groteskt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman presenterar ett åtgärdspaket för att fler personer som inte har rätt att stanna i Sverige ska lämna landet. Foto: Lars Schröder / TT

Annons

Jakten på väljare intensifieras ju närmare valet vi kommer. Bra förslag blandas med populistiska och ogenomtänkta utspel i ett politiskt landskap som känns både rörigt och historielöst.

Efter år av privatiseringar, avregleringar, bolagiseringar och allehanda marknadsexpriment, så finns en retorisk längtan tillbaka till hur det var förr, ni vet, när det var någon ordning på vårt välfärdsbygge och politiska reformerna tillföll folkflertalet, så målas bilden, den historiskt politiska tavlan. Socialdemokrater hänvisar därför gärna till Olof Palmes tid, Sverigedemokrater pratar om folkhemmet, Nooshi Dadgostar påminner om Tage Erlander och så vidare.

Detta händer mitt under en marknadsliberal era i vårt land, där vi samtidigt kan konstatera att vi tappat den politiska kontrollen, styrkan och förmågan att möta framtidens utmaningar. Avdemokratiseringen har sannerligen sitt pris.

Annons

Annons

Rikard Rudolfsson (V).

Bild: Martin Lindström

Den svenska integrationsministern Anders Ygeman (S) tar sitt uppdrag på så stort allvar, så att han utan omskrivningar dömer ut 30 års integrationspolitik och dessutom föreslår att utomeuropeiska invandrare ska flytta ut från landets segregerade bostadsområden och ersättas med mer ”dugliga” samhällsmedborgare. Kartläggningen är tydligen viktig, innan genomförandet.

Leif Lindström (V).

Bild: Sofie Lind

Det är alltså det senaste socialdemokratiska receptet för att bringa någon ordning.

För oss är det ett lagvidrigt och groteskt utpekande av specifik grupp, knappt värdigt en SD-ledamot i landets olika parlament, men integrationsministern darrar inte på manschetten och får medhåll av många socialdemokrater i landet, han får också en del kritik.

I jämförelse, är de utomeuropeiska invandrarna en svag påverkansgrupp, utsattheten är påfallande, arbetslösheten och fattigdomen utbredd, alltså en tacksam grupp att peka ut som orsaken till allehanda samhällsproblem. Jakten på egendomslösa har en lång historia.

Annons

Ygemans förslag är utan tvekan ett försök att locka manliga SD-väljare tillbaka till S, en politisk åtel har lagts ut och de socialdemokratiska valledarna sitter nu i sina ”jakttorn” och räknar röster. Vi tvivlar på god jaktlycka.

Låt oss i stället möta framtiden med Humanism – Demokrati – Jämlikhet – Solidaritet – Rättvisa och Kunskap.

Rikard Rudolfsson (V), Borlänge

Leif Lindström (V), Borlänge

Annons

Annons

Till toppen av sidan