Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Lennart Götesson: Turkiet vill komma åt områden som hör till Grekland

Krönika: Turkiets provokationer mot Grekland

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Turkiet fortsätter med provokationer mot Grekland. Det har visats en karta, där alla grekiska öar i östra Medelhavet samt Kreta är turkiska. Det har uttalats om att om det blir nödvändigt måste man starta ett krig, liksom att Grekland kan erövras på fem timmar.

Samtidigt blir också den ekonomiska situationen i Turkiet allt sämre, med en rekordhög inflation. President Recep Tayyip Erdogan flörtar också ogenerat med Putin och står inte bakom sanktioner mot Ryssland

Det som retar Turkiet är att Grekland, genom öarna, får en stor del av Egeiska havet. Turkiet menar att öarna inte borde räknas in när havet delas upp enligt internationella regler. Här är det gas, som Turkiet vill ha. Nato-landet vill borra utanför den del av Cypern som Turkiet ockuperar, och letar även gas utanför den grekiska ön Kastelloriozo.

Annons

Annons

I Turkiet finns också ett missnöje med Lausannefördraget, som man tycker gav Turkiet för lite. Det var den 24 juli 1923 som ett fredsavtal mellan Storbritannien, Italien, Rumänien, Frankrike, Jugoslavien och Grekland på ena sidan och Turkiet på den andra undertecknades.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, och Ryssiands president Vladimir Putin. Foto: Turkish Presidency via AP.

Då fastställdes Turkiets gränser och avtalet gjorde att Greklands anspråk på delar av Turkiet avvisades. Fördraget ledde till att omkring 1,7 miljoner människor fick byta land genom en befolkningsutväxling. Greklands moderna gränser kom till efter andra världskriget när öar som varit italienska införlivades.

Kartan visar vilka öar som ska höra till Turkiet, enligt den högerextreme nationalistpolitikern Devlet Bahçeli. Bilden kommer från: Ulku Ocaklari / Twitter.

Den karta som visats kommer från Erdogans allierade, den högerextreme nationalistpolitikern Devlet Bahçeli. Det är Greek Reporter, en grekisk nyhetsbyrå och onlineportal, med bas i Los Angeles, om hittat den på att ett nätforum. Den turkiske politikern hade blivit fotograferad vid ett möte med de Grå vargarna, den organisation som den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) var på middag med 2016 och därefter tvingades att avgå.

Annons

Grå vargarna är en högerextrem, ultranationalistisk ungdomsorganisation bildad 1968, och anses vara nyfascistisk och islamistisk. Organisationen är terroristklassad och förbjuden i flera länder.

Annons

Den turkiska retoriken och provokationerna behöver inte leda till någonting och tycks i mycket användas för att ha något att visa upp för hemmaopinionen inför kommande val. Det gäller att avleda människors missnöje med det ekonomiska läget. Samtidigt finns alltid risken att någon går för långt och blir den gnista som tänder brasan.

Situationen i östra Medelhavet är spänd och Turkiets president Erdogan har varnat Grekland för placera militär på öarna och Turkiet har haft militära övningar, inklusive landstigningsövningar, nära öarna. Vidare har Erdogan talat om att USA:s baser i Grekland kanske inte alls är riktade mot Ryssland utan mot Turkiet, där USA också har en bas.

Erdogans flörtande med Putin och Turkiets godtyckliga fängslande av oppositionella gör allt mer Turkiet till Natos svarta får.

Lennart Götesson. Foto: Privat.

Lennart Götesson

Krönikör

Annons

Annons

Till toppen av sidan