Annons

Annons

Annons

Falu centrum

Insändare
Vi behöver ett kärnvapenförbud

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Till Sveriges Utrikesdepartement

Det är med stor besvikelse Falu FN-förening konstaterar att Sveriges regering, med utrikesminister Ann Linde som talesperson, vill leda in i vårt land i en ny säkerhetspolitisk situation.

Det är med stor besvikelse Falu FN-förening konstaterar att Sveriges regering vill leda in i vårt land i en ny säkerhetspolitisk situation.

Bild: Benjamin Möller

Annons

Annons

För fem år sedan var samma regering med och tog fram TPNW, en konvention om kärnvapenförbud, som antogs i FN:s generalförsamling med förkrossande majoritet. Trots detta valde regeringen att inte skriva under konventionen, men underströk att man ändå skulle fortsätta att bekämpa kärnvapenanvändning och spridning. Såväl utrikesminister, försvarsminister som statsminister uttryckte detta.

Ingen säkerhetspolitisk strategi kommer att fungera så länge kärnvapen finns

Nu ansöker Sveriges regering om medlemskap i Nato och bedyrar att ”Sverige accepterar Natos inställning till säkerhet och försvar, vilket inkluderar den avgörande roll som kärnvapen spelar och har för avsikt att delta fullt ut i Natos militära struktur och kollektiva försvar, samt är berett att sätta in styrkor och förmågor för alliansens uppdrag.” Detta rakt emot det socialdemokratiska partiets inställning sedan slutet av femtiotalet och tvärtemot vad framstående S-kvinnor och många andra stått och står för!

Vi befarar att detta är en mycket farlig och kontraproduktiv väg att gå. I förlängningen kan den leda till att Sverige är med och driver världen mot ett kärnvapenkrig.

Falu FN-förening tror inte att fred bevaras genom upprustning och utökat hot mellan stater och allianser. Sverige bör fortsätta att hävda att det är med dialog och samförstånd som fred uppnås, framförallt genom FN.

Annons

Kärnvapen känner inga gränser. Ingen säkerhetspolitisk strategi kommer att fungera så länge kärnvapen finns.

Vi kräver därför att Sverige undertecknar FN:s konvention om ett kärnvapenförbud.

Uttalande antaget vid Falu FN-förenings öppna möte 20220806.

Falu FN-förening

genom Annica Ericson, ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan