Annons

Annons

Annons

Insändare
Vänsterpartiet föreslår ett Sverigepris på el

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är dags att börja städa upp efter 30 år av misslyckade marknadsexperiment. Vänsterpartiet har ett förslag som ska sänka elpriserna både för hushåll och företag.

Det senaste året har Dalfolket fått vänja sig vid allt dyrare elräkningar. Inför den kommande vintern är många oroliga för att drabbas av samma prischock som i vintras (eller högre).

Ett Sverigepris skulle stabilisera elpriset på i genomsnitt 40 öre pre kilowattimme.

Vi föreslår därför ett Sverigepris på el. Det skulle stabilisera elpriset på i genomsnitt 40 öre per kilowattimme.

Det är helt nödvändigt med rimliga elpriser för att klara klimatomställningen. Sen är det så att vi i Sverige producerar betydligt mer el än vi använder. Och det är inte kostnaden för att producera el som har stigit. Det är den marknadsmodell vi har för elen som är anledningen till att priserna skenar.

Annons

Annons

Det är inte okej att energibolagen gör stora vinster på el medans hushållen går på knäna. Ingen ska betala mer än nödvändigt för el

Det som ligger bakom de höga elpriserna i Sverige är alltså inte en brist på el utan marginalprissättningen, där den dyrast producerade elen sätter priset för all annan el. (Ja, det är krångligt).

Ett problem är att andra länder i Europa inte har byggt ut sin elproduktion för att möta behoven de själva har. De skenande elpriserna i Europa gör det lönsamt för elbolagen att tillverka dyrt framtagen el och exportera till utlandet. Den produktionen blir då prissättande även för den billiga el som hushållen använder.

Därför så föreslår vi att elmarknaden inom landet ska separeras från vår exportmarknad. Och det skulle ge ett Sverigepris på el som kan sättas efter den el som produceras för den svenska elmarknaden. Den dyra elen som går på export ska inte driva upp priserna i Sverige.

De som tjänar på nuvarande system är elbolagen som kan ta ut stora övervinster på billig vind- och vattenkraft. Så vill vi inte ha det. Det är inte okej att energibolagen gör stora vinster på el medans hushållen går på knäna. Ingen ska betala mer än nödvändigt för el.

Annons

Politiken behöver nu ta ansvar och styra upp ytterligare ett marknadshaveri, elmarknaden. Det fungerar inte så bra att lämna över viktiga samhällsfunktioner att skötas av marknaden. Det är de höga elpriserna ett bevis på.

Kajsa Fredholm

Riksdagskandidat Vänsterpartiet Dalarna

Kajsa Fredholm, riksdagskandidat Vänsterpartiet Dalarna.

Bild: Arkivbild, Mats Laggar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan