Annons

Annons

Annons

Malung

Till minne av Marit Paulsen

Marit Paulsen var EU-parlamentariker, författare - som gärna kallats författarinna, och fosterbarns/familjehems"morsa" samt "tyskpike".

Marit Paulsen lyckades livet igenom vända det mesta till något positivt.

Empatin var integrerad i hennes djupaste karaktär - precis som behovet att kompensera de oförrätter hon själv lidit- ända fram till EU-parlamentariker med ansvar för jordbruk och boskap. Dessutom bodde hon i husvagn! Vilken annan EU-parlamentariker har haft det "husvagnsmodet"?

Från Oslo i Norge flyttade "tyskpiken" till Stockholm efter att först ha "blivit gift", fått barn och skilt sig till "enastående mamma". Hon omskolade sig genom AMU till det föga glamorösa jobbet - traversförare. Vilket mod – både fysiskt och socialt - vilken kvinna! Helt utan Amelia Adamos "bling-bling" som dominerade samtiden, men med samma fenomenala förmåga att promota. Hon hade inte de klassiska blonda korkskruvarna likt Ebba Buschs, hon var totalt naturell, med en frisyr som "Rock Olgas", ett rustikt "fruntimmer".

Annons

Annons

Första gången jag fick hoppa in och intervjua Sveriges mesta foster/familjehems "-morsa" - som den skrivande "lyxhustru" jag var – döpte Marit snabbt om mig till "hemmakärring"! När jag föreslog att vi skulle sitta i soffan där det var gott om plats och för mig varje hems självklarhet, sa Marit;

-Soffan!? Vi har förbaske mig ingen soffa! Men kom tillbaka när kommunen sålt ut sitt "vintage". Då har kanske familjen Paulson en soffa, åtminstone en utomhussoffa.

Hos familjen Paulsen var det gott om barn. Längs väggarna stod sängar att sova gott i och att själv bädda. Varje barn fick även lära sig att tvätta händerna före umgänge med böcker, före måltid och efter toalettbesök. Lära sig att ta ansvar och bli en riktig människa. Inte i ett enda av gårdens rum – oftast kallad stugan - fanns minsta lilla plats ledig för en soffa.

Alla barn, oavsett biologisk koppling, hade kommit som "när en stjärna fallit och man får önska sig något. Marit hade alltid önskat sig massvis med ungar som hon skulle älska och fostra till goa' glada, sunda och -ansvarstagande samhällsmedborgare.

Vissa människor donerar spermier eller ägg. Andra donerar tid, energi och kärlek som Marit till sina stjärnfallsbarn. Det händer att en människa fötts i "fel kropp" och måste byta könskaraktär. Precis som att ett barn fötts i "fel familj" och behöver byta familj för att utveckla hela sin potential. Att byta familj är en djupt smärtsam process för samtliga involverade och kan slå sönder både föräldrar och barn, när den sanna föräldrakärleken vida måste överträffa kärleken till egot. Allt sentiment om "eget kött och blod" måste tyglas som vid en korsfästelse, där blod och tårar rinner samman som livets söta och salta vatten.

Annons

Annons

I bibeln står en lika kärleksfull som barbarisk berättelse om två kvinnor som båda hävdade att de var mödrar till ett bestämt barn. en härskare klev fram och lyfte sitt svärd med orden. -Då klyver jag barnet mitt itu!

Den ena kvinnan skrek till och svimmade. Den andra kvinnan klev med stolthet fram för att ta barnet. Härskaren lyfte sitt svård och pekade på den liggande skrikande mamman skrikande och sade till henne.

-Det är du som är barnets mamma! Tag ditt barn" Och gå!

I Marits och mitt sista samtal frågade jag om hon skrivit färdigt manuset om modern som älskade sitt barn högre än sig själv och därför fick styrkan att lämna bort sitt barn till "rätt familj". Marit höljde för ovanlighetens skull in sitt svar i dunkel. Kanske ligger det i Marits gömmor ett manus om ett av hennes stjärnfallsbarn. Annars får någon annan skriva just det speciella manuset.

Att tala är silver - att skriva är guld.

Ingrid Ekman Andersson

Mamma till ett stjärnfallsbarn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan