Annons

Annons

Annons

krönikaSamhällsbärarna – Valet 2022

Fredrika Hillervik
Att tvingas tvätta de äldre med disktrasa - följ vår viktiga serie om de som bär samhället

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Att de går till jobbet varje dag är en förutsättning för att ditt och mitt liv ska vara tryggt och bekvämt. För att vi ska få vård när vi behöver. För att min och din mamma ska tas om hand när hon blir gammal. För att våra barn ska få utbildning och trivas i skolan och på fritiden. För att det ska kännas säkert att gå ensam hem genom stan en mörk kväll. För att vi ens ska kunna kasta våra sopor utanför husknuten. De är vad vi på Dala-Demokraten väljer att kalla för samhällsbärare.

Fredrika Hillervik, redaktionschef och utgivare på Dala-Demokraten.

Bild: Tomas Nyberg

Annons

De är barnmorskor, ambulanssjuksköterskor, lärare, vårdbiträden och sophämtare. De sköter allt det där som vi tycker ska fungera i vardagen - för att vi ska leva ett hyfsat friktionsfritt liv. De är en slags nyckelpersoner i samhället.

Annons

Hur mycket resurser deras verksamheter tilldelas, hur attraktiva deras yrkesroller blir i framtiden, vilka förutsättningar de överhuvudtaget får för att utföra sina jobb är beroende av politisk inriktning och hur våra gemensamma skattemedel fördelas. Och de är faktiskt till stor del beroende av hur du och jag röstar i valet.

Vi är just nu på väg in i den intensivaste fasen av valspurten. Ett val kan (och ska) bevakas och rapporteras om på många olika sätt. Nu på sluttampen när plakat spettas upp i varje gathörn, när utspelen haglar tätare än det envisaste augustiregn och när mejlkorgen svämmar över av pressmeddelanden om manifest och löften av olika slag är det lätt att vända blicken mot den politiker som ropar högst. Eller mot politikerna överhuvudtaget. Och ditåt ska vi förstås titta. Och vända örat för att lyssna. Men viktiga är också de som ska välja – och de som ska leva med valet i fyra år.

Därför vill vi på Dala-Demokraten belysa just de som till stor del bär vårt samhälle. Vi kommer i en serie reportage att träffa de här personerna på deras arbetsplatser. Vi följer dem och lyssnar när de berättar om sin vardag, sin arbetssituation och utmaningar i yrkesrollen. De berättar om att köra tunga fordon på vägar smalare än att en personbil kan ta sig fram, om ovissheten i att rycka ut på ett larm, om att aldrig glömma ansiktet på en person som avlider och om orättvisa satsningar på löner och arbetsvillkor. Och så vänder de sig till politikerna med frågan; hur ser ni på framtiden för vår yrkeskår?

Annons

Annons

De närmsta veckorna kommer du att kunna följa det här och mycket mer om valet på dalademokraten.se och i tidningen. Idag som en första del i serien Samhällsbärarna möter vi ambulanssjuksköterskorna Victoria och Stefan och senare i serien träffar vi bland annat vårdbiträdet Saranda. Hon jobbar på äldreboendet Åkershem i Borlänge. Hon berättar om skiftpass som rubbar alla möjligheter till normala vardagsrutiner. Och om besparingar som resulterar i att äldre får tvättas med disktrasor istället för med riktiga duschsvampar. Viktig läsning om du frågar mig!

Läs första delen i serien HÄR!

Bild: Lars Dafgård

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan