Annons

Annons

Annons

Lasarettet-centrum

Insändare
Önskar större kulturutbud för Faluns alla pensionärer

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Inspirationen till detta debattinlägg, kom efter ett inlägg med tre bilder och en fundering kring Stadsparken som jag gjorde i sociala medier, (Facebook i en av Falugrupperna), söndag den 31 juli. Jag skrev det efter ett fantastiskt fint framträdande som Stig Linds Little Big Band gjorde för uppskattningsvis drygt 200 åhörare, varav 90 procent var pensionärer.

Stig Linds Little Big Band gjorde ett fantastiskt fint framträdande i Stadsparken.

Bild: Maia Hörstadius, Arkivbild

Efter två timmar hade inlägget i Facebook engagerat 60 personer, vissa med kommentarer, och efter ett dygn runt 250. Detta måste vara ett bevis på att platsen är viktig för faluborna, så kommunen måste bevara och fullfölja de aktiviteter och underhållningar, som varit på denna plats i många år. Kommunens kultursamordnare och evenemangsansvarige, försökte i svar förklara det ställningstagande som gjorts, när det gällde de sommarkonserter som ges i år vilket inte imponerade på mig. Jag känner båda och vet att det är dugliga representanter för kommunen, men de är ju tjänstemän och gör som politikerna säger.

Annons

Annons

Det parti som satsar på bevarande av parken och dess aktiviteter, kommer många att stödja. Men då måste man visa det också efter valet. Inget fler naggande i kanterna av parken. Se till så att parken, dammen och serveringen är i gott skick. Den är en viktig oas för alla som bor i stadens centrum, tänker framförallt på alla pensionärer, men även övriga vilka saknar möjlighet till att ta sig ut i naturen med bil.

Stadsparken är en viktig oas för alla som bor i Faluns centrum. Särskilt för alla pensionärer och övriga som saknar möjlighet till att ta sig ut i naturen med bil. Foto: arkiv

Bild: Eric Salomonsson, Arkivbild

Läkarvetenskapen har konstaterat att det är förödande för ensamma människor att isolera sig. Detta drar med sig sjukdom, elände och kostnader för både den enskilde och samhället. Motion och social gemenskap är friskvård som lönar sig för alla parter. Parken ligger på gångavstånd för de flesta som bor i centrala stan och den sociala gemenskapen får man på köpet vid dessa söndagsunderhållningar. Jag såg många glada ansikten på pensionärer denna eftermiddag, som jag vet bor centralt i stan, speciellt många ensamma, vilket gladde mig mycket.

När det gäller musikutbudet för äldre i kommunen, är detta skralt för närvarande. Ingen konsertlokal, ny eller gammal - den dröjer. Man hänvisas till Svenska kyrkan, vilka försöker upprätthålla musikutbudet med den musik vi är vana med. Tyvärr är kyrkan ingen bra konsertlokal för bleck- och träblås samt slagverk. Dess toner lever ett eget liv under valvtaken, så orkestrarnas helhet kommer inte till sin rätt. Kulturhuset Tio 14, har samma usla akustik. Eller som Falurevyn uttryckte sig året efter invigningen av Folkets Hus, "Var är Akus Tiken i denna lokal, vi har letat och letat." (Skådespelerskan Isa Quensel hade vid invigningen åsikter om den dåliga akustiken).

Annons

Annons

Vi behöver dessutom varken kravallstaket eller ordningsvakter

Lokalen byggdes om i det hänseendet efter något år, men bra blev det inte. På senare år har vi sedan fått Magasinet som konsertlokal. För modernare musik spelar inte akustiken så stor roll, men skall Dalasinfoniettan, eller någon annan orkester, spela klassiska verk, är akustiken viktig. Kyrkan i Falun försöker ge ett utbud av musik som vi äldre vill ha. Oftast lyckas de mycket väl och skall ha en stor eloge för detta.

Ungdomen i Falun får sina musikupplevelser väl tillgodosedda. Scenbyggen med ljud- ljusanläggningar och storbildsskärmar, kravallstaket och ordningsvakter kostar ”multum”, 100.000 tals kronor. Det är inte så att jag missunnar dem detta, snarare tvärtom jag gläds med dem. Vi pensionärer nöjer oss med enklare musikupplevelser, som kostar en bråkdel av dessa summor. Det finns åtskilligt med musikgrupper, körer och trubadurer i kommunen, som kan stilla vår hunger efter kulturupplevelser. Platser finns också där man kan samlas, speciellt sommartid. Stadsparken, Rolfgården, Vass Brittas är några av dessa. De flesta äldreboendena i kommunen har både ute platser och samlingslokaler att utnyttja för mindre arrangemang. Dit kan närboende ta sig, för att under en timme eller så försjunka i nostalgi över den tid som varit. Viktigt att de boenden som inte drivs av kommunen skall ha samma chans till kulturupplevelser som de egna. Vi behöver dessutom varken kravallstaket eller ordningsvakter.

Inför höstens val får det parti som lovar oss pensionärer ett bättre utbud av kultur i Falun, min röst. Men då måste det utlovade beskedet hållas mandattiden ut. Musik är viktigt för de flesta människorna.

Carl-Owe Carlsson

Musikälskande 80+ are, tidigare korist i Manskören Falu Kvartettsångare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan