Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Lita inte på kristdemokraterna!

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Nej, det går helt enkelt inte att lita på krisdemokraterna när det gäller rätten till abort. Partiledaren Ebba Busch försöker gång på gång försäkra väljarna om att partiet tror på den svenska aborträtten och det hjälper inte. Ty gång på gång poppar det upp kristdemokratiska representanter som säger det motsatta. Det senaste exemplet är Dalarnas och Moras Lennart Sacrédeus, som stått som nummer tre på partiets riksdagslista.

Det går inte att lita på kd i abortfrågan. Det är bättre att lita på de svenska väljarna där bara några få procent står för de här antifeministiska idéerna.

Kd:s Lennart Sacrédeus orsakar problem för sin partiledare.

Bild: Tomas Nyberg, Arkivbild

Annons

Annons

I måndags såg jag på Twitter ett meddelande som vänsterpartisten Kajsa Fredholm lagt ut – med foton på ett flygbad från Sacrédeus som anlänt i hennes brevlåda och chockat henne. Och även jag chockades när jag såg vad Sacrédeus sa i broschyren: ”En livets kultur – gör mer för att ofödda kan välkomnas till livet, nej till läkarutförda assisterad självmord!”

Klarare än så kan knappast ett abortförbud uttryckas. När jag läste flygbladet spred jag naturligtvis Kajsa Fredholms upplysande tweet vidare.

Sedan gick det en dag. Och på kvällen nästa dag skulle Ebba Busch utfrågas i SvT. Då hade Sacrédeus just innan utfrågningen dragit tillbaka sin kandidatur efter all uppståndelse (men han står kvar som kandidat i Mora).

Sacrédeus tror verkligen på sitt ärkekonservativa budskap. Han har varit aktiv i kd i 38 år och bär förmodligen med sig det ursprungliga antiabortbudskap som partiet från början officiellt stod för. Numera gör de inte det officiellt. Men hela tiden dyker det upp enskilda medlemmar som driver frågan. Lars Adaktusson är ett exempel. I EU-parlamentet röstade han emot abort vid 22 tillfällen.

Partiets försvarspolitiske talesman Mikael Oscarsson var med och grundande antiabortorganisationen Ja till livet, där budskapet Ja till livet är identiskt med det det internationellt gångbara pro-lifeutropet som abortmotståndare ropar ut. När Sarah Kullgren utsågs av partiet att leda arbetet på en ”ny feminism”, visade det sig att hon strax innan suttit i styrelsen för antiabortorganisationen Människovärde. Även Ebba Busch har svävat på målet genom åren.

Det går inte att lita på kd i den här frågan. Det är bättre att lita på de svenska väljarna där bara några få procent står för de här antifeministiska idéerna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan