Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Valrörelse på en annan planet än vår

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Med något som liknar fasa tar jag del av rapporteringen från Pakistan: Enorma monsunregn och smältande glaciärer har lett till översvämningar i en tredjedel av landet. Tiotals miljoner människor har drabbats. Skördar och lerhus spolas bort. Människor dör. Regeringen kallar det för en klimatkatastrof. Tidigare under våren drog istället hetta och torka fram.

Annons

Ingen vågar exempelvis säga att folk åker för mycket på charterresor eller att välbeställda konsumerar alltför mycket därför att de har för mycket pengar.

Pakistan. Foto: AP.

Annons

Svensk valrörelse spolas faktiskt bort också den när jag läser om detta enorma drama. I valrörelsen står inte klimatfrågan högt i kurs och när runt 2 000 forskare i ett upprop nyligen kritiserade detta sköljdes också det bort. I sitt upprop konstaterade de att världens rikaste tiondel står för hälften av klimatutsläppen i världen. De krävde en ”genomgripande omställning” av hela vårt samhälle. Och de ropade högt om tystnaden kring klimatåtgärder i valdebatten.

Sedan läser jag om den långa torkan i södra Kina, kanske den största värmeböljan i världshistorien. 70 dagar av extrem torka och hetta. Och fortfarande har vi hettan från i somras i Europa i minnet.

Vad säger de svenska politikerna om allt detta? SD:s Jimmie Åkesson gav nyligen sitt svar: ”Jag har inte sett någon bredare skara av forskare eller bedömare som menar att vi här och nu befinner oss i en klimatkris, men däremot att vi står inför en klimatkris.” (DN 29/8).

Det är ett fantastiskt svar. Denne politikers globala utblick är helt avskärmad.

Annons

Övriga partier är förstås betydligt bättre, särskilt på den rödgröna sidan. Men någon generaloffensiv i klimatfrågan vågar faktiskt ingen gå ut med. Nästan alla väjer för tanken om att ett hållbart samhälle också kräver uppoffringar. Ingen vågar exempelvis säga att folk åker för mycket på charterresor eller att välbeställda konsumerar alltför mycket därför att de har för mycket pengar.

Det röda – beskatta ner de överstas köpkraft – och det gröna – ställ om så mycket det går – måste förenas. Som det nu är pågår denna valrörelse på en annan planet än vår.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan