Annons

Annons

Annons

krönikaDalarnas län

Peter Hultqvist
Dalarna är på gång!

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Dalarnas möjligheter inför framtiden är stora. De stora investeringar som kommer att ske med den nya batterifabriken i Borlänge, Hitachis jättesatsningar i Ludvika, all den innovativa småföretagsamhet som finns, turismens starka profil, jord- och skogsnäringarnas betydelse och all den kultur som fyller Dalarna är mycket stora tillgångar. Här måste vi alla framåtlutat se de många möjligheterna som ger arbete, exportinkomster och ett spännande liv i vårt län.

Ett bekymrets rynka bör dock riktas mot högerstyrda Region Dalarna. Den är numera intråcklad i ideologiska experiment med varianter av privatiseringar.

Annons

Med all rätt så fördystrar kriget i Ukraina, de skenande elpriserna, inflationen och arbetslösheten vår tillvaro. Påfrestningarna går inte att blunda för. Därför är det nödvändigt att kompensera hushåll och företag för orimliga elpriser, men också att staten går in med garantier för att undvika turbulens på finansmarknaderna. Den bistra sanningen är att den ryska regimen just nu driver ett energikrig mot Europa.

Annons

Dalkulan rullar åt rätt håll, menar Peter Hultqvist.

Men de dystra perspektiven får inte leda till att det positiva som nu sker i vårt län försvinner ut i skuggorna. Det som nu visar sig är en mycket positiv nyindustrialisering . Alla vi som vuxit upp och levt i den tunga exportinriktade industrins närhet vet vad basindustrin betyder. Den är ryggraden i den svenska välfärden och att den nu förnyas visar svensk kompetens och utvecklingskraft. Så det som kallats för järnbärarland tar nu ut steglängden och hanterar ännu en strukturomvandling.

Så mitt i det världspolitiska eländet så blåser positiva förändringsvindar i vårt län. Det är resultatet av ett tydligt samspel mellan offentliga aktörer, kommuner och privat näringsliv. När det offentliga och privata samverkar kan många konstruktiva lösningar uppnås. Efter många år i kommun- och regionpolitiken vet jag av erfarenhet att det kan ge mycket goda resultat när det gäller att skapa nya fina företag och arbetstillfällen.

Ett bekymrets rynka bör dock riktas mot högerstyrda Region Dalarna. Den är numera intråcklad i ideologiska experiment med varianter av privatiseringar. Som ett resultat av detta har 47 personer inom barn- och ungdomspsykiatrin sagt upp sig. Sammanlagt så har på ett halvår ett hundratal personer lämnat länets psykiatri. Vårdvalet inom barn- och ungdomspsykiatrin har ett facit av att köerna ökat från 800 till nu 1 200 personer. Det ligger i farans riktning att fler experiment av detta slag ligger på lut från högerns sida.

Annons

Annons

Genom åren har jag själv haft behov av olika typer av vård vid bland annat Falu lasarett. Min bestämda uppfattning är att stabilitet i verksamheten är mycket viktig. Specialistvården kräver att läkare och övrig personal finns i verksamheten långsiktigt och med ett starkt stöd från ledningen. Annars drabbar det vårdkvaliteten och i slutändan är det patienterna som får betala priset. Därför finns det anledning att känna stark oro inför det faktum att regionens högerledning tycks ha en förmåga att återkommande ligga i fejd med personalen.

Privatiseringar är inget som efterfrågas bland allmänheten. Det är ett högerpolitiskt påhitt för att privata bolag ska kunna tjäna pengar på människors behov. Därför var det sunt att allmänhetens stora protester stoppade utförsäljning av länets ambulanssjukvård. Men högern fortsätter med sina orealistiska ambitioner som bara rör till det för både personal och allmänhet. På moderaternas stämma i Helsingborg förra året beslutade man om privatiseringar av sjukhus. Hur vill högern i Dalarna omsätta det? Är det Falu lasarett, Mora lasarett eller är det Avesta lasarett som det handlar om?

De positiva utvecklingsmöjligheterna i vårt län är många så de ska inte behöva störas av ett valhänt och ideologiskt förblindat högerstyre i regionen. Låt länet utvecklas och i sin fulla kraft skimra likt Älvdalsporfyr med omväxlande färger och vacker polityr.

Peter Hultqvist (S)

Peter Hultqvist. Foto: TT.

.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan