Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Mina bedömningar inför valnattrysaren"

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Grevinnan och betjänten” är nyårssketchen där av de välkända fraserna lyder ”same procedure as last year”. Samma odemokratiska och tröttsamma ord har återupprepats, uttjatats, i den här valrörelsen som får mig att tro att det partier - kanske föga förvånande - och en handfull miljöaktivister - mer förvånande! - önskar allra mest och anser är allra bäst för klimatet är att saker fortsätter som vanligt:

”Nu måste vi stödja X och Y”

- Falsk gruppmentalitet och manipulering av våra känslor som medkännande individer, säger jag som KBT-utbildad.

”Om vi inte röstar på X kommer det bli Y”

- Skrämselpropaganda.

”Om du tar X på allvar röstar du på Y” - Även om parti Y inte har åstadkommit något nytt och spännande?

Annons

”Ni snor röster av oss”

- Det är inte så att partier har sina egna öronmärkta röster som gör att de bekvämt kan slippa lägga manken till för att uppnå förtroende. 

Annons

Klimatrörelsen är inte gammelpolitikers alibi.

Bild: Helene Skoglund

”Yes, the same procedure as every year, James”!

Jag efterlyser en uppdatering av propagandarepertoaren! Samma gamla stugluft fyller varje valrörelse. Nu är det miljöaktivister som springer ärendena.

Om det är något som avslöjats under valrörelsens gång så är det att avståndet mellan makthavare och befolkningen de representerar återigen framstått som fullständigt korrumperat, fördärvat, oövervinnerligt.  Det pågår en klimatkollaps som påverkar allas säkerhet, ung som gammal, höger som vänster. Men partipolitiken förmår inte göra något åt den, inte ens lyfta den i en valdebatt, vilket ytterligare spär på föraktet om demokratins gränser och förmåga.

Det är inte heller klimatrörelsens uppgift att agera legitimerande kraft åt den blockpolitik som är själva orsaken till att vi sitter i skiten!

Jag ska ge ett exempel:

Mitt under vårens och sommarens nyhetsrapporter från en planet i sammanbrott så dröjde det oerhört länge innan något av de mer miljöinriktade etablerade partierna över huvud taget började föra klimatkatastrofen på tal.  Samtliga partiledare, en i synnerhet, svävar fortfarande på målstrecket då det gäller synen på allvarsamheten och nödvändigheten i en befolknings demokratiska protester mot det systematiska förstörandet av vårt gemensamma livsutrymme.

Annons

Annons

Oavsett om det är en älg, ett vägarbete eller en aktion som skapar bilköer på vägarna, så är det såklart oerhört upprörande att privatbilister blockerar utryckningsfilen och därmed sätter människoliv på spel och gör så att aktivister inte kan släppa igenom ambulanser!  Trots att det säkert finns en och annan som lider av ett "sjukligt faunistiskt kontrollbehov" har vi ju inte för vana att rikta kritik mot älgarna då köer uppstår. Men en folkkär allmogeegoist som Jan Emanuel, på sina höga hästar, som själv - förmodligen helt i onödan - äger massor av bilar, kan förmå en hel rörelse att stanna upp så att ”klimatnödhjälpen” inte kommer fram?

Några miljöaktivister ( själv är jag noga med att kalla mig klimataktivist) påstår att om man inte tvingas att rösta på ett visst sätt, det vill säga ge upp rätten att rösta som man vill för att istället rösta på det någon annan vill, så blir det en blåbrun regering som stavas undergång för klimatet. 

Argumentet är dåligt på så vis att regeringsbildningar inte alls går till så. Regeringsalternativ är inte klara innan valet. Regeringschefer fastslås inte i valkampens känslomässiga yra, utan alla förhandstipsen används för att locka röster ur dem som har lätt för att gå på förhandstips.

Arbetet med regeringskonstellationer kan först påbörjas när valresultatet är känt för alla. Alla löften om ditt eller datt, som är till för att snärja väljare i ett parlamentariskt drama om våra stödröster, bör med rätta tas med en stor portion salt.

Annons

Det vi kommer få se efter valet är ”same procedure as last time”. En vimmelkantig parkettcirkus. Min objektiva bedömning är att SD och MP (om de kommer in) kommer hållas utanför inflytande så långt det är möjligt. S har redan flaggat för att MP inte ingår i deras regeringsvision. Vi klimatmedvetna väljare av alla politiska hemvister behöver börja vänja oss vid att det inte är ett miljöparti, utan en klimatrörelse, man frågar efter när man vill veta något om adekvata åtgärder.

Annons

Sonderingsuppdraget kommer tillfalla den sida som har störst chanser att bilda en regering där ett övervuxet SD inte kommer ingå. Liberalerna kommer till sist falla för interna trycket och lämna alla såna försök till sambildning med kostymfascister, och Socialdemokraterna kommer att vilja regera med C i första hand.

Inte under några som helst omständigheter skall klimataktivister framstå som duktiga springpojkar åt blockpartiers smått ängsliga agenda för att få behålla sina egna platser och förmåner. Klimatet är inte någon bricka i ett politiskt maktspel. Det är inte heller klimatrörelsens uppgift att agera legitimerande kraft åt den blockpolitik som är själva orsaken till att vi sitter i skiten!

Nu är det fasansfullt bråttom! Forskningen säger att vi bara har tre år på oss att vända utvecklingen mot fatal uppvärmning. Det är mindre än en svensk mandatperiod.

Luka Vestergaard

Valstrateg för Klimatalliansen

Luka Vestergaard. Foto: arkiv

Annons

Annons

Till toppen av sidan