Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskValet 2022

Göran Greider
Sverige som ett dansande mynt

Valet 2022

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Sverige står och darrar. Nationen är ett snurrande mynt på en bordsskiva och det går inte att veta vilken sida av myntet som kommer upp när det till slut lagt sig tillrätta. Magdalena eller Ulf? Vem får bilda regering? I de två vallokalsundersökningar som kom vid åttatiden på söndagskvällen – först i TV4 och därefter i SVT – fick Magdalena Anderssons sida ett litet försprång men det var sannerligen inte betryggande. Med all sannolikhet kommer ingenting att vara riktigt klart förrän om någon dag och det kan mycket väl bli så att de många utlandsrösterna avgör valet. Man ska då komma ihåg att dessa brukar domineras av högern.

Den stora jordbävningen i svensk politik är att moderaterna troligen petas ner till endast det tredje största partiet. Sverigedemokraterna blir större. Att det är en historisk händelse råder ingen tvekan om. Aldrig tidigare har ett parti med högerextrema rötter blivit så stort att det till och med eventuellt kan påverka en regering i grunden (om moderatledaren får bilda regering).

Annons

Annons

För inte så många år sedan var det ännu en både hisnande och förskräckande tanke. Nu är tanken enbart förskräckande. Och skulle det rödgröna blocket bli större – ja, då lär Ulf Kristersson snabbt fockas som partiledare. Att han valde att samarbeta så tätt med Åkesson, och till och med tala allt varmare om denna eviga skandalfabrik, kan verkligen bli hans fall och i historieböckerna stämpla honom som en förlorare.

Socialdemokraterna ser å sin sida ut att göra ett litet bättre val än det rekordlåga resultatet 2018, men ändå ganska marginellt. Jag skulle tro att en hel del s-röster faktiskt har gått till Miljöpartiet för att rädda dem kvar i riksdagen, vilket ju är en förutsättning för en regering ledd av Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson då hon anlände till Socialdemokraternas valvaka i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så var står vi? Vi har genomlevt en valrörelse full av nerver, men rättså tom på reformer. Varken klimatkrisen eller vård/omsorgskrisen har stått i centrum för debatten, trots att det är där de riktigt stora framtida svårigheterna står att finna. Precis all systemkritik har varit som bortsopad. När kärnkraften debatterats i elkrisens spår har ordet kärnavfall inte nämnts – och grundorsaken till hela denna elkris har sällan diskuterats: Att en för alla nödvändig basvara hamnat på en avreglerad marknad. DFet vittnar om armod i en politisk kultur.

Annons

Mer än någonsin tidigare i svensk politisk historia har valrörelsen istället varit fixerad vid personer och det har gång på gång kallats ett presidentval där två statsministerkandidater ställts mot varandra. Socialdemokraterna har accepterat den personfixeringen – vi kan rentav kalla det för en amerikanisering av svensk politik - och lagt mycket energi på att lyfta fram en populär Magdalena Andersson.

Annons

Det går att förstå, men samtidigt tror jag att den valda strategin var otillräcklig – partiet skulle ansträngt sig hårdare att föra fram de avgörande välfärdsfrågor som så länge dränkts i frågor om straffskärpningar och migration.

Nationen står och darrar. Jag är orolig och dessutom missnöjd. Jag vågar inte andas ut och fullt ut hoppas på en regering ledd av Magdalena Andersson.

Men det är söndag kväll och allt är fortfarande ovisshet när jag skriver det här. Personligen känner jag den djupaste oro för att runt en femtedel av de svenska väljarna väljer att rösta på ett parti med högerextrema rötter.

Nationen står och darrar. Jag är orolig och dessutom missnöjd. Jag vågar inte andas ut och fullt ut hoppas på en regering ledd av Magdalena Andersson.

Myntet dansar framför våra ögon. Och i en djupt marknadsfundamentalistisk era är nog den liknelsen inte så dum.

Annons

Annons

Till toppen av sidan