Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskValet 2022

Göran Greider
Annie Lööf stod rak i ryggen

Valet 2022 och Centerpartiet

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Nej, jag tycker inte det var oväntat att centerledaren nu meddelar att hon avgår. Partiets valresultat var sämre än i förra valet, men historiskt sett definitivt ingen katastrof. Precis som Lööf antydde på presskonferensen har nog hennes avgång i huvudsak med personliga skäl att göra.

Det är inte bara det att hon suttit som partiledare hela elva år eller att hon just upplevt ett valnederlag. Hon är också den svenska politiker som fått utstå allra mest av påhopp, hat och trakasserier - med mordhotet som riktades mot henne i Almedalen som en fruktansvärd kulmen.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf meddelar sin avgång under en pressträff på torsdagen. Foto: Anders Wiklund / TT.

Annons

Högerextremister har direkt hatat henne för att hon oupphörligt kritiserat rasismen hos Sverigedemokraterna. Och många normala borgare har retat sig på henne för att hon svikit borgerligheten och släppt fram en socialdemokratisk statsminister. I denna orkan har hon stått med ryggen rak, för att ta till hennes egna ord från presskonferensen.

Annons

Centern har gått tillbaka i praktiskt taget alla väljarskikt. Partiet har förlorat röster både till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Men mest problematiskt för Centern är att så många utanför storstäderna inte längre uppfattat partiet som ett språkrör för landsbygden och glesbygden.

Det är begripligt. Hur har det exempelvis hjälpt småorterna att arbetsförmedlingen trasats sönder av privatiseringar eller att de högsta inkomstskikten gynnats av skattesänkningar?

Annie Lööf är värd all beundran för att hon orkat stå med ryggen rak trots det personliga pris hon tvingats betala.

Centerpartiet, som så länge doppades i ett syrabad från högerns nyliberala tankesmedjor, har helt enkelt på många sätt övergivit småfolket - varvid många av dess väljare istället valt att gå till högerpopulisterna.

Åt vilket håll Centerpartiet nu går står skrivet i stjärnorna. Jag hoppas ju förstås att partiet återaktiverar sina landsbygdsrötter och avstår från sin högerposition i ekonomiska frågor. Men, men - de som väntar i centerkulisserna är knappast några jag litar på. Många i de yngre generationerna är utpräglade Stureplanscenterpartister. Dessa är visserligen ofta oerhört kritiska till SD, men får de ännu större inflytande är risken stor att ännu fler av centerns traditionella centerväljare överger partiet.

Annons

Svensk politik står och väger. Vänstern och i synnerhet socialdemokratin måste snart inse att det inte räcker med enbart antirasism för att besegra rasismen. Det krävs en väldig offensiv för välfärd och fördelningspolitik för att komma åt roten till missnöjet. Och Centerpartiet måste söka sig tillbaka till sina rötter.

Hursomhelst: Annie Lööf är värd all beundran för att hon orkat stå med ryggen rak trots det personliga pris hon tvingats betala.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan