Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
När det regnar på sociala medier fäller ungdomarna upp sina paraplyer

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jag ser att Sverigedemokraterna i Vansbro fick 45 procent av rösterna i valet. Och Kristdemokraterna 23 procent. Moderaterna fick 13 procent. Vad ska man säga om det? Och om det faktum att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans skrapade ihop endast flyga 10 procent?

Tja, man ska konstatera att det här valresultatet gäller skolvalet i kommunen, där alltså högstadieelever röstar, inte vuxna medborgare. Riktigt unga människor lär komma att ändra sig flera gånger om.

Högerpopulisterna har aldrig behövt ta ansvar för något överhuvudtaget. Sverigedemokraterna har kunnat sitta på läktaren och spy galla över politiken ända sedan partiet startade i landets högerextrema kretsar. De har klagat, svartmålat och sedan kommit med sina enkla lösningar.

Annons

Annons

Politikerdebatt i Vansbro före valet.

Bild: Malin Lindberg

Ändå är detta ett rätt oerhört resultat som verkligen tål att grubbla över. På ett plan berättar nog valbomben i Vansbro om att högerpartierna varit långt bättre på att agera på sociala medier - alltifrån TikTok, Instagram eller Facebook (det sistnämnda har nog mest påverkat de här tonåringarnas föräldrar och via dem barnen).

Resultatet berättar också om att valrörelsen så som den blev i medierna hade en enorm slagsida åt de kontroversiella frågor som rör gängvåld, segregation och el- och bensinpriser och att därmed högerns agenda blev oerhört dominant. Varje ung människa i landsbygden har hört om de höga bensinpriserna, men långt mindre om hur a-kassan eller sjukförsäkringen framöver ska bli när det rustas ner.

Frågor om fördelningspolitik, en fungerande offentlig sektor och klimat- och miljöfrågor var däremot knappt alls med i den mediala valrörelsen, trots att det i allt väsentligt är dessa frågor som kommer att beröra tonåringarna i Vansbro om några år.

Det verkar som att ungdomarnas röstmönster som i en skrattspegel visar hur sned valrörelsen faktiskt var. Och det är nog verkligen medierna, såväl gamla som nya, som på ett avgörande sätt formar ungdomarnas val.

För en generation sedan var långt fler unga långt mer bekanta med de olika folkrörelser som deras föräldrar var aktiva i eller förnam närvaron av - alltifrån fackföreningsrörelsen till de etablerade partierna, från bildningsförbund till idrottsrörelser. Så är det inte idag. Folkrörelserna har till stor del sjunkit undan och lämnat människor ensamma - och ofta med medier som enda informationskällan till vad som är viktigt i samhället, istället för en levande engagerad granne eller kompis.

Annons

Annons

Jag skulle elakt kunna hårdra det så här: När det regnar på sociala medier fäller tonåringar upp sina paraplyer. Det är förstås elakt, men problemet här ligger inte hos ungdomarna själva, utan hos det omgivande samhället.

Tittar man på hur de vuxna röstade i Vansbro kommun får Sverigedemokraterna knappt 11 procent och socialdemokraterna nästan 25 procent. Alltså ett mycket annorlunda resultat.

Men det är också att högerpopulismens framgångar i stort, och bland riktigt unga i Vansbro i synnerhet, har att göra med att högerpopulisterna aldrig behövt ta ansvar för något överhuvudtaget. Sverigedemokraterna har kunnat sitta på läktaren och spy galla över politiken ända sedan partiet startade i landets högerextrema kretsar. De har klagat, svartmålat och sedan kommit med sina enkla lösningar.

Jag tror att det bästa, för oss alla, vore att Jimmy Åkesson fick en plats i den regering som moderatledaren Ulf Kristersson nu ska försöka forma. Partiet skulle då betraktas som ansvarigt för den högerpolitik som kommer att föras. Det skulle inte längre vara möjligt för Sverigedemokraterna att skylla på etablissemanget, som de då istället skulle tillhöra. I Finland skrumpnade högerpopulismen ihop rätt snabbt när den fick ta ansvar. Jag tror att det skulle gå på samma sätt i Sverige.

Men med all sannolikhet lär inte Åkessons parti släppas in i en regering. Den regering moderatledaren Ulf Kristersson bildar blir en instabil regering. Det finns stora sprickor i högerblocket. Och det räcker med att några få liberala riksdagsledamöter tar sin liberala ideologi på allvar och byter sida för att regeringen ska få en majoritet emot sig. Men, men det är inte troligt att Liberaler och Sverigedemokrater skulle samsas om en lösning där även SD hamnar i regeringsställning.

Hursomhelst, livet i Vansbro går vidare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan