Annons

Annons

Annons

Insändare
Elpriserna - vilken karusell!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nu tenderar elpriserna att stiga till oacceptabla nivåer för konsumenterna. El i Sverige produceras ju på ett billigare sätt än någonsin tidigare, efter vad jag kan förstå. Vi har all anledning att fråga oss, vad orsaken är till att priserna stiger så kraftigt.

Det finns en rad skäl, enligt en del sagesmän är anledningen att några kärnkraftverk lagts ned, vilket det kan finnas ett mått av sanning i, men det är knappast hela sanningen.

Annons

Vi måste samtidigt ha klart för oss att det byggts mängder med vindkraftsverk som producerar billig el, då främst i norra Sverige.

I sammanhanget så är det värt att ta upp att vi emellanåt kan se att vindkraftsverk står stilla, vilket främst de som är förespråkare för kärnkraft påpekar. Jag vill i detta sammanhang påpeka att även kärnkraftverk emellanåt står stilla flera månader emellanåt, av olika skäl. Men det syns inte på dem utifrån och därtill kungörs det inte alltid i massmedia.

Annons

Vi har all anledning att fråga oss, vad orsaken är till att priserna stiger så kraftigt. Foto: TT

Elbristen ibland annat Tyskland, har fått följden att efterfrågan av el trissat upp priserna, I denna karusell tvingas svenska konsumenter att köpa dyr el, med anledning av konkurrensen från Tyskland.

En del förespråkar att vi skall bygga ett betydligt bättre elnät i Sverige, så att vi kan föra över den el som produceras relativt billigt i norr, för att få en billig el i Sydsverige också, vilket låter bra!? Men då nås den elen också av bland annat Tyskland, vilket kan få följden att priserna i hela Sverige kan få ett högre pris. Detta med anledning av Tyskland får möjlighet att vara med och konkurrera om den elen som kommer från norra Sverige!

Här bör vi verkligen tänka oss för, så att vi inte i detta blir helt utarmade, med anledning av att vi kostat på ett elnät som därtill gör att den europeiska kontinenten får del av den elen.

Annons

Observera att jag är endast en vanlig människa, därmed har jag ett begränsat förstånd. Ta därför inte mina påståenden som absoluta sanningar, utan tänk själv och gör även egna analyser. Du kanske förstår det som jag eventuellt inte förstått, vid upptäckt gör justeringar av mina påståenden och för dem vidare till beslutsfattare, då i första hand för att vi skall få el till rimliga priser.

Anders L. Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan