Annons

Annons

Annons

Mora

Insändare
Enbart rekommendation att använda svenska i Sverige

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Per-Åke Lindblom, ordförande för Språkförsvaret, skrev den 19 september i en insändare i DD om engelska språkets expansion i Sverige. Jag vill bara komplettera hans insändare med hur domstolen ser på detta med språklagen.

DD den 19 september.

Annons

Annons

Mora kommun fattade beslut i en fråga om gymnasieskolan med underlag delvis skrivna på engelska. Jag kontaktade jurist på SKR som ansåg att beslutsunderlag i kommunfullmäktige skall vara på skrivna på svenska med hänvisning till språklagen.

Jag överklagade kommunens beslut till Förvaltningsrätten i Falun och därpå även till Kammarrätten i Sundsvall. Bägge rätterna avslog min överklagan.

Jag konstaterar därmed att en lag i bland inte är en lag utan möjligen en rekommendation att använda svenska i Sverige

Förvaltningsrätten motiverade i huvudsak sitt beslut med att, citat ”Förvaltningsrätten konstaterar att formuleringen i 5 § språklagen är allmänt hållen och mer utgör en målsättning än ett konkret, uttryckligt krav. Vad gäller utformningen av 10 § språklagen så är huvudregeln att handlingar ska vara skrivna på svenska.” slut citat.

Jag konstaterar därmed att en lag i bland inte är en lag utan möjligen en rekommendation att använda svenska i Sverige. Per-Åke kämpa på.

Christer Johansson, Mora

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan