Annons

Annons

Annons

Falun

Ebba Tellander försvarade framgångsrikt sin avhandling

Ebba Tellander, född och uppväxt i Falun, disputerade 20 september 2022 vid International Institute of Social Studies (ISS) vid Erasmus Universitetet i Rotterdam. Titeln på hennes avhandling med svensk översättning är: Vinden som blåser före regnet: Motstånd mot förtryck i norra Somalia på 1980-talet.

Avhandlingen undersöker kollektivt handlande vid transformativa ögonblick i Somalilands och Somalias nutidshistoria. Studien har ett specifikt fokus på vanliga människors dagliga handlingar när de utmanar orättvisor och utanförskap i förtryckande miljöer under och efter krig.

Annons

Annons

Dr Ebba Tellander med examensbevis den 20 september 2022. Foto: Dick de Jager, International Institute of Social Studies Haag

Tellander har fokuserat på ett fall av yrkesverksamma, främst läkare och lärare, som återställde ett sjukhus som motstånd. De greps och stod inför dödsdomar. Hon har bott i Somaliland och på plats intervjuat ett hundratal personer.  Dessa händelser markerar början på motståndet i norra Somalia.

I avhandlingen lyfts förhållanden som har betydelse för att människor ska riskera sina liv för drägliga levnadsförhållanden.

Hon har även gjort sin forskning tillgänglig i form av seriealbum och tv-program. Handledare har varit professor Cindy Horst vid Peace research Institute in Oslo även forskningsledare för det projekt Ebba arbetat i samt Docent Kees Biekart vid ISS.

Dr Ebba Tellander med betygskommitté och handledare. Foto: Dick de Jager, International Institute of Social Studies Haag

Ebba Tellander försvarar sin avhandling med bravur. Foto: Dick de Jager, International Institute of Social Studies Haag

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan