Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Om Greta-flickor och Jimmie-pojkar

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Vi behöver till sist faktiskt prata om dagens ungdom. Sverigedemokraterna är näst största parti bland väljare 18-21 och den svenska skolan verkar därmed ha totalhavererat.

Lär man sig inte längre om nazismen i skolan?

Motsatsen till Jimmie-pojkarna hittar vi i Greta-flickorna. Foto: Tim Aro / TT

Tyvärr verkar svenska föräldrar ha uppfostrat ett svenskt Hitlerjugend där ute i stugorna. Med lag och ordning och migration som främsta frågor har unga, och då först och främst unga män, röstat på Sverigedemokraterna.

I media har det hetat att unga är "trendkänsliga" och att de därför röstar på SD och M. Det är en platt förklaring som inte håller. Mer logisk är den delförklaring som ges av Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap i en intervju i SvenskaDagbladet:

Annons

Annons

"Det är ganska sällsynt att man gör uppror mot sina föräldrar. Om föräldrarna som var unga på 80-talet och 90-talet var höger och de får barn så tenderar barnen också att bli höger."

Ni kan aldrig ana vilka vindar som ven runt öronen när min generation var unga på 90-talet. Några ledtrådar:

Sverigedemokraterna bildas 1988

Bevara Sverige Svenskt

Ny demokrati

Carl Bildt

En generationskamrat som minns tillbaka på vår ungdom konstaterar vid samtal att "Ultima Thule var mainstream, helt oreflekterat liksom." Och så var det ju.

I det 90-talssverige jag växte upp i var alldeles för många av mina manliga högstadiekamrater i Kiruna rasister. De var lättpåverkade och tyckte det var tufft att klistra BSS-märken på lyktstolpar och säga att de hatade invandrare. Som de över huvud taget inte kände. En generation som nu alltså är föräldrar till förstagångsväljare.

Men den stora trenden bland unga har inte varit nynazism de senaste åren. Det har varit klimataktivismen. Det verkar inte ha konverterats till röster för Miljöpartiet, många av dem är inte röstberättigade än, men det är ändå en tydlig del av vår tidsanda. Också. Eller har vi plötsligt glömt Greta Thunberg och den globala klimatrörelsen? Lätt hänt, såklart, eftersom både media och partierna sket i klimatet under valrörelsen.

Tyvärr verkar svenska föräldrar ha uppfostrat ett svenskt Hitlerjugend där ute i stugorna.

Framtiden ligger långt borta när man är 18-21. I alla fall för de unga, konservativt lagda männen uppenbarligen. För klimatengagerade unga är den dock påträngande nära. För unga män och kvinnor skiljer sig åt. De unga kvinnorna är påtagligt vänsterorienterade i jämförelse med de unga männen.

Annons

De unga männens val påverkas såklart av en rad faktorer. Segregeringen i skolan där barn till fattiga och lågutbildade och barn till rika och högutbildade inte längre möts i klassrummen är en faktor. Stad land också. SD har drivit frågan om drivmedel hårt, för unga män på landsbygd är det ofta en viktig fråga. Samhällsandan spelar förmodligen också in. Om alla partier pratar om gängen, brotten och migrationen är det ganska självklart att frågorna upplevs som viktiga även av unga väljare som själva inte har liten erfarenhet av arbetslöshet, svår sjukdom och sjukskrivning. Eller vad det innebär att stå där med låg a-kassa eller köa till vården och sparkas ut ur sjukförsäkringen när det händer. De senaste 10 åren har också erbjudit en snart sagt obruten positiv ekonomisk utveckling. Att ha det som enda referens för hur samhället kan se ut gör saker som lågkonjunktur och skenande arbetslöshet till något väldigt abstrakt.

Annons

Sociala medier spelar förmodligen också in. Vi lever våra liv i sociala medier, och i dessa har högern dominerat. Sverigedemokraterna är extremt skickliga i sociala medier och populistisk propaganda gör sig bra i medier som bygger på rörlig bild i kortformat. Men igen, även om högern varit framgångsrik i sociala medier är få nu levande svenskar lika framgångsrika i sociala medier som Greta Thunberg och Zara Larsson. På Instagram har Greta Thunberg 14,5 miljoner följare, det vill säga fler än hela Sveriges befolkning. Zara Larsson 7,6 miljoner följare. Hon röstade på Vänsterpartiet för övrigt. Det finns starka, progressiva kvinnliga förebilder i Sveriges offentlighet som miljoner lyssnar på. Kanske är det därför inte tidsandan det är fel på. Utan istället partierna till vänster som inte håller måttet och därför inte heller lyckas kapitalisera mer på den tidsanda som är lika sann som att migrationsfrågan upplevs som viktigt och unga män röstar på Sverigedemokraterna.

Annons

Dieten i övrigt på sociala medier och stjärnstatus i dessa är en individualistisk verklighet där jaget står i centrum och trista grejer som arbetsskador, kollektivavtal och LAS existerar på en annan planet. Den typen av pseudoverklighet gör det lätt att tro att framtiden är den som influencer. Trots att konkurrensen om möjligt är än mer mördande då det handlar om en global marknad. Få har nog med talang eller utseende för att bli stjärnor på vare sig tiktok eller youtube. Vad som återstår då är ordinarie arbetsmarknad. Och på den är arbetsgivaren herre och du, om du inte är organiserad, enkelt utbytbar. Eget företag är såklart också ett alternativ. Men där gäller samma sak, det kommer krävas ganska mycket av dig för att lyckas, i annat fall väntar konkurs.

Att mamma och pappa tycker du är det bästa som hänt sedan skivat bröd betyder tyvärr ingenting.

Annons

När du lämnat barndomens trygghet bakom dig och studierna är över ska du klara dig i konkurrensen på den svenska arbetsmarknaden. Att mamma och pappa tycker du är det bästa som hänt sedan skivat bröd betyder tyvärr ingenting där ute. Du ska sälja dig själv till arbetsgivare som har människor som står i långa köer för jobben de erbjuder. Kanske blir du som tjej omsprungen av en medioker kille eftersom chefen är man och gillar sådana som är precis som han, det vill säga man. Kanske får du lägre ingångslön än dina kollegor för samma jobb. Kanske blir du inte ens kallad till intervju på grund av ditt efternamn.

När det händer, och det händer varje dag på arbetsmarknanden, har vare sig Moderaterna eller Sverigedemokraterna något att erbjuda dig. Moderaterna är en antifacklig rörelse som anser att du ska klara dig själv. Gör du inte det är det ditt fel, du har helt enkelt inte vad som krävs, och ingen annans. Moderaterna ser inga grupper, förutom gäng, och vill inte kännas vid att kvinnor som grupp är underställda män som grupp och därför också riskerar bland annat att utsättas för lönediskriminering. Samma sak gäller Sverigedemokraterna. Och kallas du inte till anställningsintervju på grund av ditt efternamn är det en framgång för Sverigedemokraterna i det lilla. De vill över huvud taget inte att du ska befinna dig i Sverige, om du inte heter Svensson och äter sillamackor.

Annons

Så nej. Det är inte särskilt logiskt att män i åldern 18-21 gillar Moderaterna och Sverigedemokraterna så mycket.

Vad som krävs för att bli vinnare i det Sverige de unga männen röstat på är att du är frisk, rik och högutbildad. Och, kanske viktigast av allt, att även dina föräldrar är det och gärna också deras föräldrar.

Politik ihopsnickrad för människor med hög inkomst, stort sparkapital och lång utbildning gör övriga till förlorare.

Det är med andra ord för väldigt många inte ett särskilt bra val att rösta på vare sig Moderaterna eller Sverigedemokraterna.

Men å andra sidan.

Livet tenderar göra de flesta av oss lite mer ödmjuka.

Och vi är trots allt också en nation av Greta-flickor som lutar åt vänster.

Så helt dyster är inte framtiden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan